NEUNIŠTIVA JAPANSKA MEHANIKA

Honda CRX Si (1991.): prešla 1.613.324 km, prvi motor i mjenjač još besprijekorni

-

Honda CRX Si vlasnika iz Tampa Florida, intenzivno vožena 24 godine, uz normalno održavanje, potvrdila je izvrsnu kvalitetu japanskih automobila…

Smatra se da su japanski automobili s kraja osamdesetih i početka devedesetih praktički neuništivi. A to se očito ne odnosi samo na dosadne limuzine, već i na zabavne sportske automobile, što dokazuje i ova Honda CRX Si iz 1991. godine. Prešao je više od milijun milja, odnosno više od 1,6 milijuna kilometara.
Pridržavanje strogog rasporeda održavanja nije jamstvo dugovječnosti vozila, ali niti šteti. Redovita zamjena ulja i pažljivo održavanje mogu produžiti vijek trajanja vozila, dopuštajući mu da pređe stotine tisuća kilometara ili više.

Ta Honda CRX Si iz 1991. jedno je od onih posebnih vozila koja imaju preko milijun kilometara “pod nogama”. Automobil je u vlasništvu tvrtke “Tampa Honda” iz Tampa na Floridi i tamo se može pogledati danas. Honda classic prvi je put izložena u prodajnom salonu 2015. godine kada je vlasnik ponudio automobil trgovini, kaže Sadakut Ali, veteran Hondin zaposlenik u Tampi na Floridi. U to je vrijeme trgovac objavio fotografiju na svojoj Facebook stranici i objavio da je automobil prešao 1.002.473 milje. To je točno 1.613.324 kilometra.

Ovo je zadivljujuća udaljenost, ekvivalentna dva puta putovanja od zemlje do Mjeseca i natrag. Ova Honda CRX Si još nema apsolutni svjetski rekord: Irv Gordon je sa svojim modelom Volvo P 1800 S. prešao oko 5,2 milijuna kilometara. Honda CRX Si  još uvijek ima izvorni interijer, iako je prethodni vlasnik vanjski izgled prefarbao prije otprilike osam ili devet godina. Međutim, unutrašnjost nije jedino što je originalno u automobilu.

Honda CRX Si još uvijek ima originalni motor i 5-stupanjski ručni mjenjač  Ispod poklopca motora nalazi se 4-cilindarski benzinac 1.6, D16A6, koji je, kad je bio novi, razvijao  110 KS i okretni moment od 136 Newton metara. Honda CRX Si iz 1991. izložena u tvrtki “Tampa Honda” podsjetnik je da se ne morate riješiti automobila samo zato što vam ima znatan broj kilometara pod pojasom. Trgovac ne planira prodati netaknuti CRX Si, a ne bismo ni mi.

Honda CRX Si iz 1991., s prijeđenih više od 1,6 milijuna kilometara, besprijekorno je vozilo koje pokazuje kako voziti svoj automobil i održavati ga kao novog. Barem ako ste kupili Hondu.

Autor