MADE IN CHINA

Hongqi H9 – najluksuzniji kineski automobil ikada, na meti ima njemački premium trojac

U više od pet metara duljine obilje je luksuza, ali je li stvarno moćan u svakom detalju?

Dojmljiv izgled, puno finih detalja, ali možda i nezgodno vrijeme predstavljanja (COVID-19 pandemija). Upoznajte Hongqi H9, kineski automobil, perjanicu luksuznih modela iz najmnogoljudnije zemlje na svijetu. Inače, punog naziva FAW Hongqi, malo tko će znati, ali to je najstariji i najluksuzniji kineski proizvođač automobila.

Svoje impresivne dimenzije na 20 colnim kotačima, ističe posebno duljinom od 5,2 metara, a za gomilu komfora brine međuosovinski razmak od ravno 3 metra. Proporcijama, bliski je BMW seriji 7, Mercedes-Benz S-klasi i Audi A8, ali u nekim stvarima ipak kaska. Prije svega tu mislimo na nešto slabiju, neuvjerljivu ponudu motora.

Dvolitreni turbo motor za ovu grdosiju spremio je 250 KS i 380 Nm, a na raspolaganju će biti i 3.0 V6 s 272 KS i 400 Nm. Takve brojke odmah u startu govore, kako neće donijeti neke iznimne performanse, tako da 100 km/h uhvati tek za 8 sekundi. Usporedbe radi Audi A8 50 TDI, za 6 sekundi je na 100 km/h.

Kinezi u svojim proizvodima, uvijek imaju neke uzore, a tu je puno mješavine, mi bismo rekli ponajviše – Rolls-Roycea, Cadillaca i složit ćete se Maybacha. Ali naravno, Kinezi će još morati puno riže jesti i to vilicom.

Završna obrada im je još uvijek veliki problem i na tome će morati poraditi (pogledajte galeriju). Puno detalja unutar interijera smo prepoznali iz Mercedes-Benz vozila.

Najdojmljiviji dio je na prednjoj maski, koju krasi LED svjetlo duž cijele širine vozila. Inače, ako zagrebemo ispod površine, H9 je skiciran od strane Giles Taylora, čovjeka koji je radio u Rolls-Royceu. Tako da nas puno toga ne treba čuditi…

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo