ZA SVE IZAZOVE

Hrvatska gorska služba spašavanja preuzela specijalizirano vozilo Unimog

Foto: Mercedes-Benz ŠKOJO

U Splitu je obavljena primopredaja specijalnog vozila tipa Unimog namjenjenog dodatnom unaprijeđenju rada Hrvatske gorske službe spašavanja.

Ključeve specijalnog vozila, pročelniku HGSS Stanice Split Darku Gavriću uručio je splitski gradonačelnik Ivica Puljak. Radi se o vozilu vrijednom 3.500.000 kuna, a čiju nabavu, putem leasinga, financira Grad Split.

Zadovoljstvo mi je u ime Grada Splita predati ovo vozilo na korištenje HGSS-u i nadam se da će ono dodatno olakšati i unaprijediti njihov rad. Ovo je jedno u nizu ulaganja u HGSS, a time i u naš sustav civilne zaštite, odnosno sigurnost naših građana i posjetitelja, kazao je gradonačelnik Puljak najavivši daljnju suradnju i razgovore oko pronalaženja adekvatnog prostora za rad Stanice.

Foto: Mercedes-Benz ŠKOJO

Specijalizirano vozilo za pristup nepristupačnom terenu i prihvat ozlijeđenih tipa Unimog jedino je takvo vozilo u Hrvatskoj, koje će dodatno unaprijediti sposobnosti HGSS-a, a istovremeno je važan alat za sustav civilne zaštite Grada Splita uslijed mogućih izvanrednih situacija, poput snježnih nevremena, eventualnih potresa i drugih nesreća.

– Nama je ovo vozilo najbolji novogodišnji poklon. Da smo ga barem imali prije godinu dana kada je Petrinju zadesio onaj nesretni potres, bili bismo puno učinkovitiji. Ali sada ga imamo zahvaljujući Gradu Splitu i biti će nam od velike koristi u slučaju velikih nesreća, ali i za ostale potrebe civilne zaštite, kazao je pročelnik Gavrić.

Vozilo ima pogon na sva četiri kotača (bez opreme), pouzdano je za teško pristupačne terene i za sve vremenske uvjete. Takvo vozilo je standardni dio opreme svih službi čija je djelatnost poput HGSS-ove, jer se može kretati kroz nepristupačan teren, dostaviti tešku opremu, te je uz pomoć njega lakše transportirati unesrećene do cestovne komunikacije.

Do sada su pripadnici HGSS-a u takvim situacijama bili prisiljeni organizirati višesatni teški transport (nosiljke na rukama pripadnika) što, osim što je fizički naporno, znatno dulje traje, te je za urgentna stanja bolesnih i ozlijeđenih presudno za ishod spašavanja. Transport uz pomoć ovog vozila je udobniji za unesrećenog, čime se smanjuju posljedice i liječenje.

Također, Unimog će biti i u funkciji univerzalnog vozila za potrebe civilne zaštite.

Izvor: HGSS (Meriem Ilić)

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo