Korejska električna ofenziva

Hyundai 2024. uvodi mini električni crossover, dosega 300 km i cijene do 20.000 eura

Jean Francois Hubert/SB-Medien, Carscoops

Mali EV crossover trebao bi sredinom sljedeće godine poslužiti kao ulazna točka u Hyundaijevoj ponudi električnih vozila na Starom kontinentu

Prema našim izvorima, Hyundai radi na seriji električnih vozila (EV) za gradsku upotrebu u Europi, a prvi bi model bio mali crossover, dugačak 365 cm, šitok 160 cm i visok 155 cm. Taj bi koncept mogao biti vrlo upotrebljiv na europskom tržištu, jer omogućava najveću funkcionalnost u najmanjim gabaritima. Korejski stručnjaci su također osmislili optimalnu EV pogonsku koncepciju za takav automobil.

Hyundai je prošle godine objavio da razvija gradski automobil A-segmenta čija je cijena ispod 20.000 eura. Od tada je bilo izvješća o drugom modelu slične veličin.  gradski automobil, koji će služiti kao EV alternativa nedavno renoviranom i10, dok će drugi biti crossover C-segmenta. Korejski stručnjaci su dizajnirali karoseriju s futurističkim stilskim detaljima inspiriranim modelima Ionia 5 i Kona EV. Hyundaijeva prepoznatljiva LED prednja svjetla s pikselima mogu se primijeniti u traci pune širine i u jedinicama postavljenim na braniku, nadoknađujući nedostatak usisnika. Sličan tretman treba očekivati ​​i za stražnja svjetla. Profil bi mogao kombinirati minimalističku površinu s malom dozom plastične obloge.

Premda su svi modeli iz trenutne Hyundaijeve EV serije temeljeni na E-GMP arhitekturi, to neće biti slučaj s nadolazećim modelima A-segmenta. Razlog za to je što je platforma kompatibilna s većim vozilima B-segmenta (subkompaktna) do E-segmenta (velika) i bila bi preskupa za ponudu početne razine. Vjerojatan scenarij za malene modele bila bi elektrificirana varijanta isprobane i testirane K1  arhitekture koja podupire modele s ICE pogonom poput Hyundaija i10 i Kije Picanto.

Ponuda s nultom emisijom temeljena na platformi K1 izvediva je kao što je dokazano Kia Ray EV korejske specifikacije i nadolazećim Hyundai Casper EV koji se očekuje 2023. EV vozila EU specifikacije vjerojatno će sadržavati razvijeniju i profinjeniju verziju temelje, donoseći poboljšanja u kvaliteti vožnje, NVH, sigurnosti i učinkovitosti, u nastojanju da se zadovolje zahtjevniji europski kupci i sigurnosni propisi. Doseg od 300 km sasvim je dovoljan za mali gradski automobil. Za pogon će se koristiti elektromotor od 90 kW i litij-ionska baterija kapaciteta 45 kWh.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo