OPOZIV ZA HYUNDAI

Hyundai bi zbog problema s baterijama mogao opozvati 82 tisuće vozila, ovo će itekako skupo platiti

Hyundai bi zbog velikog problema mogao opozvati 82 tisuće vozila…

Hyundai će opozvati 82.000 električnih automobila na globalnoj razini kako bi im zamijenili baterije. Ove će mjere biti poduzete nedugo nakon što je tvrtka zaprimila 15 izvještaja o požarima koji su uključivali vozila i već spomenute baterije. Premda je broj uključenih automobila relativno mali, Hyundai će zbog skupih baterija odnijeti titulu jednog od najskupljih opoziva u povijesti.

Konkretno, kvarovi na električnim automobilima stvaraju pozamašne troškove, poglavito kada je riječ o baterijama, pa se iz tog razloga mnogi pitaju kako će to funkcionirati u budućnosti. Povlačenje ovih vozila Hyundai će platiti 900 milijuna dolara. Prosječni trošak po vozilu, kada je riječ o zamjeni baterije, stoji oko 11 tisuća dolara, što je izuzetno visoko za jedan opoziv.

Zanimljivo je kako LG Energy Solutions, proizvođač i dobavljač baterijskih sklopovlja za Hyundai, ne namjerava sudjelovati u financiranju opoziva, budući da smatra kako su baterije u trenutku proizvodnje bile ispravne. Također, LG Energy Solutions se izjasnio kako smatra da je do greške došlo u samom procesu postavljanja baterija u vozila, što bi u praksi značilo da je odgovornost isključivo na proizvođaču automobila.

 

Autor