Iz Europe za Europljane

Nova Hyundai Kona Electric krenula s proizvodnjom u Češkoj

Foto: Hyundai

Hyundai Motor je najavila početak proizvodnje potpuno novog modela Kona Electric u svojoj češkoj tvornici Hyundai Motor Manufacturing Czech.

Tijekom prve godine HMMC namjerava proizvesti više od 20.000 KONA Electric vozila. Hyundai tako nastavlja raditi u skladu s ciljem da do 2035. godine u Europi proizvodi samo vozila s nultom emisijom.

Druga generacija modela Kona predvođena je potpuno električnom varijantom (EV) koja nudi napredne sigurnosne i praktične značajke te vodeći prostor u klasi. Hyundai je razvio potpuno novi model Kona prvo kao električno vozilo u skladu s najavom strategije ubrzane elektrifikacije tvrtke koja datira iz ožujka 2022. i koja će na tržište dovesti jedanaest novih Hyundai električnih vozila do 2030. godine.

Prva generacija KONE Electric iz 2020. godine predstavljala je prvo Hyundai električno vozilo proizvedeno u Europi. Strateška odluka da se proizvodnja u Južnoj Koreji dopuni onom u češkoj tvornici HMMC-u drastično je smanjila vrijeme isporuke automobila europskim kupcima. Druga generacija Kone Electric nastavlja s ovom strategijom kako bi bolje služila europskom tržištu pod parolom “Iz Europe za Europljane”.

Foto: Hyundai

„Hyundai smatra Europu ključnim tržištem, što se odražava u našoj posvećenosti našim kupcima diljem kontinenta. Zato više od 70 posto naših modela koje smo dizajnirali prema željama europskih kupaca proizvodimo u Europi“, ističe Michael Cole, predsjednik i izvršni direktor tvrtke Hyundai Motor Europe. “Kao odgovor na rastuću potražnju za našim električnim vozilima u regiji i s fokusom na kraće vrijeme isporuke, proizvodnja jednog od naših najvažnijih električnih automobila u Europi naglašava važnost europskog tržišta za Hyundai.”

Proizvodnja u Češkoj

HMMC očekuje da će KONA Electric predstavljati 15 posto ukupne proizvodnje tvornice do kraja 2023. godine, dijelom zahvaljujući činjenici da će se model isporučivati u dodatnih 20 zemalja uz sadašnja 22 europska tržišta. Do kraja ove godine bi KONA Electric trebala biti proizvedena u 21.000 primjeraka , a iduće još 50.000.

KONA Electric će se proizvoditi u HMMC-u u verziji s volanom na desnoj strani za Veliku Britaniju, Irsku i Cipar. Nova odredišta za električni model također će uključivati Tursku i Izrael, kao i otoke Reunion i Guadalupe.

Tvornica sa sjedištem u Češkoj nastavit će proizvoditi dvije verzije KONE Electric s različitim kapacitetima baterija, pri čemu obje nude veće performanse i domet od svojih prethodnika. Baterija KONE Electric od 65,4 kWh opremljena je električnim motorom od 160 kW i nudi domet koji je vodeći u klasi od 514 km (WLTP). Osnovna verzija imat će bateriju od 48,4 kWh i električni motor od 114,6 kW, što će omogućiti domet od 377 km (WLTP).

Stvaranje čiste mobilnosti

Europska i globalna potražnja za električnim vozilima raste brže od tržišnih predviđamja, a taj je rast vidljiv i u HMMC-u. Udio hibrida, plug-in hibrida i električnih vozila u proizvodnji tvornice ove je godine veći za 40 posto te je u stalnom porastu.

Hyundai će od 2035. u Europi nuditi samo vozila s nultom emisijom. U skladu s prijelazom na čistu mobilnost, portfelj čisto električnih modela proizvedenih u HMMC-u nastavit će se širiti u nadolazećim godinama.

Dok čekamo Kona Electric, podsjećamo kako su prve ‘standardne’ Kone stigle u domaće salone…

 

Autor

Preporučeni sadržaj