10 KAMIONA IDE U ŠVICARSKU ODMAH

Hyundai Xcient postaje prvi kamion u Europi koji vozi na vodik

Hyundai Motor isporučuje prvih 10 primjeraka Xcient Fuel Cell teretnog vozila u Švicarsku

Kako je i najavljeno još krajem prošle godine, Hyundai stiže u Europu s jednim iznimno zanimljivim proizvodom. Riječ je o kamionu koji kao pogonsko gorivo koristi vodik.

Hyundai će ove godine izbaciti 50 kamiona i ukupno 1.600 primjeraka ovog teretnog vozila do 2025. godine. Ovo je kamion koji najveći interes dobiva zbog svog pogonskog djela, kojeg pokreće sustav vodovodnih ćelija snage 190 kW, a prema najavama Xcient Fuel Cell može prijeći oko 400 km s jednim punjenjem, a već se radi i na primjercima koji će osigurati i brojke od 1000 km s jednim punjenjem.

„Xcient Fuel Cell je danas postao stvarnost, a ne puki projekt s ploče za crtanje. Stavljajući ovo revolucionarno vozilo na cestu, Hyundai označava značajnu prekretnicu u povijesti komercijalnih vozila i razvoju vodika kao pogonskog goriva “, rekao je Cheol Lee, izvršni potpredsjednik i šef odjela komercijalnih vozila Hyundai Motor kompanije.

„Izgradnja sveobuhvatnog vodikovog ekosustava, napravit će od Xcient modela vrlo traženu robu u logističkom svijetu. Nakon što je predstavio prvo svjetsko masovno proizvedeno električno putničko vozilo na gorive ćelije, ix35, kao i NEXO, Hyundai sada koristi desetljeće iskustva, za probitak u gospodarski sektor.” dodao je Lee.

Xcient pokreće sustav s vodovodnim gorivnim ćelijama od 190 kW s dvostrukim motorima snage od 95 kW. Sedam velikih rezervoara za vodik nudi kombinirani kapacitet skladištenja od oko 32,09 kg vodika. Raspon vožnje za Xcient Fuel Cell iznosi oko 400 km s punim spremnicima. Dok će vrijeme punjenja za svaki kamion trajati otprilike 8-20 minuta.

foto: Hyundai

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo