ZAKONOM PROTIV PROMETNIH NESREĆA

Japan je odlučio, od 1. travnja svi novi automobili moraju imati automatsku funkciju paljenja svjetala

Svjetla su oduvijek bila vrlo važan sigurnosni faktor na automobilima. Dolaskom novih automobila, dnevna svjetla zamijenila su, preko dana i za dobre vidljivosti, funkciju kratkih svjetala. No, Japan smatra kako to nije dovoljno…

Japanski proizvođači dobili su jasan zahtjev; sva nova vozila od 1. travnja ove godine moraju imati automatsko paljenje svjetala! Potreba za svjetlom u skladu je s UN-ovim Pravilnikom 48, pri čemu se prednja svjetla trebaju uključiti u roku od dvije sekunde kada se razina svjetla u okolini smanji na manje od 1.000 luksa – ili oko 15 minuta prije zalaska sunca vedrog dana. S druge strane, prednja se svjetla trebaju ugasiti kad ambijentalna svjetlost prelazi 7000 luksa.

Razlog tomu su povećane prometne nesreće u kojima sudjeluju vozači, ali i biciklisti tijekom sumraka ili u ranu zoru. Na taj bi se način, budući da se automatska funkcija paljenja svjetala neće moći ‘ugasiti’, uvelike smanjio broj prometnih nesreća u tom periodu. Također, tu je i povećanje vidljivosti automobila na cesti.

Premda je odluka stupila na snagu već početkom travnja, proizvođači imaju rok za prilagodbu do listopada iduće godine, otkad baš svi moraju biti sukladni regulativi.

Naslovna fotografija: Erfolg LED

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo