REDIZAJN IZ TEMELJA

Jeep Compass (2021.), veliko osvježenje za sigurni tržišni uspjeh

-

Jeep Compass potpuno je nov i donosi velike izmjene kada je riječ o karakteristikama i sadržajima koji su najdraži europskim kupcima, a to su: stil, tehnologija, sigurnost, održivost i funkcionalnost.

U Europi, Compass broji više od 40% prodaje Jeep modela i danas je svaki četvrti prodati Compass plug-in hibridni model.

A sve je počelo predstavljanjem prve generacije 2017., kada je Jeep Compass označio povratak brenda u C-SUV segment, i bio je prvi Jeep specijalno dizajniran za sve svjetske puteve. To je postavilo čvrste temelje za uspeh ovog modela: s preko 200.000 primjeraka prodatih od premijere u Europi, kompaktni Jeep terenac je pokretač komercijalnih rezultata brenda i čini preko 40% njegove prodaje, potvrđujući svoju poziciju kao jednog od Jeep modela koji se najviše kod europskih kupaca i jednog od najtraženijih u konfiguraciji 4xe s plug-in hibridnom tehnologijom.

Novi Compass dolazi sa širokim izborom efikasnih SUS i plug-in hibridnih motora, koji su svi usklađeni sa standardom Euro 6D Final, i paletom najnaprednijih aktivnih i pasivnih sigurnosnih sistema koji unapređuju dinamično ponašanje i poznate 4×4 sposobnosti Jeep vozila.

Jeep Compass u ponudi će imati pet pogonski izvedbi, za svakoga ponešto. Benzin, dizel i dva plug-in hibrida. Dizel 1.6 Multijet II sa 130 KS i dalje će činiti osnovu ponude. Tu je i 1,3-cilindrični 4-cilindarski turbo motor od 130 KS i 150 KS. Obje benzinske opcije su s pogonom na prednje kotače. Benzinski dio tako je dobio novi GSE 4-cilindrični sklop od 1,3-litre. Dizajnirn da pruži odlične performanse, istovremeno pružajući odličnu udobnost tijekom vožnje i efikasnost, pri čemu su potrošnja i emisije CO2 smanjenje za do 27% (WLTP ciklus) u usporedbi s prethodnim benzinskim modelom.

Dok električna strana Compasa dolazi u izvedbama s 4×4 (eAWD), označenim 4xe, 1.3 turbobenzinac (130 ili 180 KS) radi s elektromotorom od 60 KS smještenim na stražnjoj osovini i napajanim od 11,4 kWh baterije. Priključni hibridi dosežu sistemsku snagu od 190 KS ili 240 KS, a dolaze u pratnji 6-brzinskog automatika.

4xe je novi Jeep 4×4: to je evolucija koncepta: sposobnosti, održivost, efikasnost i još više zabave.

Unutrašnjost novog modela Compass predstavljaju izraz formalnih koncepata koji će se naći u budućim Jeep modelima. Moderniji, sofisticiraniji, s više tehnologije i sa izraženijim europskim duhom, gdje se u isto vrijeme zadržava autentičnost brenda Jeep.

Compass donosi još više tehnologije i model je sigurniji nego ikad: u novoj europskoj Jeep postavi debitira Uconnect 5, najnapredniji sistem za informacije i zabavu ikada u jednom Jeep vozilu (tu je i sistem za pomoć na auto-putu koji predstavlja sistem za pomoć vozaču za drugi nivo autonomne vožnje).

Paketi opreme krojeni po mjeri, uključujući paket S koji nudi maksimalnu sofisticiranost i udobnost, paket Trailhawk koji je stvoren za terensku vožnju i posebno izdanje „80th Anniversary“ kojim se obilježava početak prodaje.

Novi model ima osvježen visokotehnološki profil, zadržavajući svoj poznati urbani, moderni, sofisticirani i ekološki duh. Elegantniji i moderniji, ima potpuno novu kabinu, dizajniranu da unaprijedi udobnost i život unutar vozila, i da učini iskustvo vožnje po gradu pametnijim. Glavne stavke uključuju potpuno HD digitalni 10,25″ briznomjer, DAB radio, Uconnect 5 sistem s ekranima osjetljivim na dodir od 8,4 inča do 10,1 inča. Njega krasi pet puta brži procesor. Tu je Apple CarPlay i Android Auto sustav povezivanja, interaktivna 3D TomTom navigacija i prepoznavanje prirodnog govora, kao i Uconnect usluge.

Ciljajući „pragmatične sanjare“, racionalne kupce kojima su važne vrijednosti i specifikacije, ali koji isto tako žele i automobil koji će odgovoriti na njihove emocionalne potrebe za slobodom i avanturom, novi Compass će biti dostupan kod domaćih trgovaca već tijekom svibnja.

Također, Mopar se pobrinuo za više od 100 ekskluzivnih Jeep autentičnih dodataka.

Foto: Jeep

Autor