PROMETNA PATROLA

Kako izbjeći nalet na srnu? Vozite sporije!

Naleti motocikla na srnu su rijetki, jer motocikl ima jak zvuk kojeg se srna plaši, pa u pravilu odustane od iskakanja na cestu…

Nalet na srnu teško je izbjeći. Od trenutka uočavanja srne, do udara vozila u nju, protekne manje od sekunde, nedovoljno da vozač počne kočiti, a pogotovo izbjegne nalet. Puno je manja vjerojatnost naleta na srnu ako se vozi manjom brzinom, jer srna lakše uoči vozilo te stigne pretrčati cestu, ali to nije pravilo. Naleti na srnu događaju se i pri malim brzinama, ali rijetko. Naleti automobila na srnu obično završavaju samo s manjom materijalnom štetom.

Naleti motocikla na srnu su rijetki, jer motocikl ima jak zvuk kojeg se srna plaši, pa u pravilu odustane od iskakanja na cestu. Naleti motocikla na srnu u pravilu ostavlja teške posljedice, jer motocikl gubi dinamičku stabilnost te dolazi do pada, skretanja na suprotni trak, izlijetanja s ceste…, i pri malim brzinama. Opasne su i manje životinje, primjerice zec. Za štete izazvane naletom na divlju životinju odgovaraju lovačko društvo i koncesionar cesta, ali nažalost ljudski životi ne mogu se vratiti, a nikakva materijalna odšteta ne može ublažiti bol i tugu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin