NOVA META ZA KRADLJIVCE

U 2022. rekordna krađa katalizatora. Razlog: iskoristivi plemeniti metali

Foto: Autoportal.hr

Cvjetaju krađe katalizatora u automobilima. Broj slučajeva naglo je porastao u posljednjih nekoliko godina i, prema statistici njemačkog ADAC-a, nastavit će rasti u 2023.

Nekad je to bio bili autoradio, potom (i još uvijek skupocjeni kotači), a danas su kriminalcima sve češće na meti katalizatori. Prema aktualnoj procjeni ADAC-a, broj slučajeva kontinuirano raste posljednjih godina: dok je 2017. u Njemačkoj uklonjeno i ukradeno 38 katalitičkih pretvarača, 2019. ih je već bilo 169, 2020. bilo ih je 420, 2021. broj se popeo na 959, a tijekom prošle godine ADAC je pozvan 1038 puta zbog ukradenih katalizatora.

Može se pretpostaviti da je broj neprijavljenih slučajeva značajno veći. Taj je trend posebice izražen u SAD-u, gdje je 99 posto vozila s benzinskim motorima (njihovi katalizatori prvi su na udaru), u Europi to se često događa u Ujedinjenom kraljevstvu, Njemačkoj, Austriji, Italiji…, a kod nas ti se mutni poslovi zasad zbivaju u sjeni javnosti. Protekle godine zabilježeno ih je desetak, a broj će im ubuduće rasti.

Razlog zašto kriminalci sve više ciljaju na čistače ispušnih plinova su sirovine koje sadrže. Platina se posebno koristi u velikim količinama u proizvodnji, budući da stroži propisi o ispušnim plinovima zahtijevaju sve bolje i bolje katalizatore. Što jezgra katalizatora sadrži više platine, to bolje može osigurati pretvaranje ugljičnog monoksida u ugljični dioksid.

Ako se stari katalizator reciklira, prikupljeni plemeniti metali mogu se prodati natrag proizvođačima automobila. A osim oko pet grama platine, katalizator sadrži još nekoliko grama paladija i rodija. Cijene ovih vrijednih sirovina posljednjih su godina porasle: jedan gram platine je 30,50 eura. Paladij trenutno košta oko 40 eura po gramu, a ista količina rodija doseže čak 368 eura. Sve u svemu, kriminalci za katalizator od trgovaca otpadom mogu dobiti i nekoliko stotina eura.

Vozila s dizelskim motorima uglavnom su pošteđena krađe katalizatora. Proteklih, prema procjeni ADAC-a, udio dizelaša u krađi kataliza iznosio je samo tri posto. Vozila s benzinskim motorima posebno su pogođena krađama. Prema ADAC-u, katalizatori se često kradu sa starijih modela Opel Astra, Volkswagen Polo i Toyota Prius su često na meti kriminalaca, jer im je lako pristupiti.

Na meti su i automobili stariji od 20 godina. Čak i ako je komponenta stara već dvadeset godina, plemeniti metali koje sadrži ostaju nepromijenjeni. Osim toga, kriminalcima nije osobito teško ukrasti katalizator. Sve što vam treba je rezač cijevi koji se razvuče oko ispušne cijevi i okrene nekoliko puta ili flex ili električna pila kako biste brzo došli do cilja.

Takve krađe često traju manje od minute, što pokazuju brojni nadzorni videosnimci takvih radnji. Ako vozite bez katalizatora, to ćete primijetiti po vrlo glasnoj buci motora. Budući da nema pročišćavanja ispušnih plinova katalizatorom, automobil je tehnički neispravan i gubi dozvolu za vožnju. Ako je katalizator ukraden, automobil se mora prevesti u radionicu na prikolici ili vučnom službom. Tu se, kažu u ADAC-u, mogu očekivati ​​troškovi između nekoliko stotina i nekoliko tisuća eura.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo