NOVI KOREJSKI ADUT

Kia Ceed Sportswagon (2021.): redizajnirana treća generacija, Škoda Octavia Caravan dobija ozbiljnog konkurenta

-

Kia Ceed Sportswagon (2021) revidiran je sprijeda i straga. Kao i svi novi Kiini modeli, Ceed u svim izvedbama nakon redizajna dobiva novi logotip nove marke…

Kia Ceed sada u svakom od farova postoje tri elementa dnevnih svjetla, koji služe i kao pokazatelji. Dvije kromirane kopče u rešetki hladnjaka zamjenjuju okvir tipične “tigraste ruže”. Kao varijanta s plug-in hibridnim pogonom, rešetka hladnjaka ima zatvoreni izgled saća. Osim toga, Ceed SW sa utikačem ima iste velike otvore za zrak kao i GT Line.

U donjem ulazu zraka nalaze se dvije zakrivljene kromirane trake. Straga, redizajnom ctiže sjajni crni difuzor, koji je također opremljen kromiranom trakom. Nije vjerojatno da su se dimenzije 4600 milimetara u duljinu, 2055 milimetara u širinu (uključujući vanjska ogledala) i 1465 milimetara u visinu Kia Ceed SW Facelift (2021) promijenile. A kad smo već kod dimenzija: veličina prtljažnika od 625 do 1694 litre najvjerojatnije će ostati ista.

Dolazimo do unutrašnjosti redizajniranog modela Kia Ceed Sportswagon Facelifta (2021.), koji se samo malo promijenio. Korejci su upravljač nadogradili novim Kiinim logotipom. Sjedala se mogu naručiti u osam različitih dizajna s tkaninom, kožom, antilopom ili njihovom kombinacijom. GT Line se ističe crnim sportskim sjedalima sa sivim ukrasnim šavovima, crnim nebom, upravljačem s spljoštenim dnom i torbom za mjenjač presvučenom perforiranom kožom. Potpuno digitalna ploča s instrumentima veličine je 12,3 inča, ovisno o opremi, a nudi izbor do četiri različite grafičke varijante.

U verziji s navigacijskim sustavom, središnji monitor ima 10,25 inča i uključuje funkciju zaključavanja zaslona za zaštitu privatnih podataka. Nova, integrirana funkcija kalendara automatski se kreće do mjesta sljedećeg sastanka. Postavke poput unutarnje temperature sada se također mogu kontrolirati glasovnim naredbama. Uz facelift, pomoćnik na autocesti dostupan je za automatske modele, koji uključuje pomoć pri upravljanju i može automatski kočiti i ubrzati. Prilagodljivi tempomat i funkcija stop-and-go u Kia Ceed SW Facelift (2021) s automatskim mjenjačem temelje se na navigaciji, odnosno automatski prilagođavaju brzinu topografiji i ograničenjima brzine.

Sustav pomoći pri kretanju uzbrdicom dostupan je za obje varijante prijenosa. Još jedna nova značajka je da se aktivni pomoćnik mrtvog kuta i sustav upozorenja na križ u prometu automatski koče u opasnim situacijama. Upozorenje na izlazu i upozorenje na pospanost nadopunjeni su upozorenjem o smetnji.

Cijene za Kia Ceed Sportswagon Facelift (2021.) još nisu poznate, ali bi se trebale temeljiti na onima prethodnika, koje su bile dostupne od 17.990 eura (od srpnja 2021.). Tu je 1,0-litreni trocilindrični turbobenzinski motor sa 100 KS. Međutim, raspon pogona sada se proteže dalje nego prije. Uz turbobenzinski motor od 100 i 120 KS sa standardnim 6-stupanjskim ručnim mjenjačem, Kia sada nudi i 1,5-litreni turbobenzinski motor sa 160 KS te 1,6-litreni dizel sa 136 KS i opcijskom dvostrukom spojkom. Kao plug-in hibrid, Kia Ceed SW Facelift (2021) ima kombiniranih 141 KS.

Autor