PREMIJERA

Kia EV3 (2024.), novi električni SUV adut po uzoru na EV9 i do 600 km dosega!

Foto: Kia

Kia je otkrila sve detalje o novom modelu Kia EV3, kompaktnom električnom SUV modelu s dometom od 600 KS!

Kia EV3 s kombinacijom odvažnog dizajna, inovativne tehnologije i revolucionarnih značajki postavlja nove standarde. Oslanjajući se na Kia naprednu tehnologiju i vrijednosti usmjerene na kupce većeg, višestruko nagrađivanog SUV-a marke EV9, EV3 iscrtava jedan sličan ali ipak vlastiti identitet. Donosi jedinstveno iskustvo u sektor kompaktnih EV SUV vozila. Značajno nadmašujući očekivanja kupaca, EV3 će proširiti privlačnost i podići percepciju EV SUV vozila.

Foto: Kia

“Pružanjem revolucionarnog dizajna, vodećeg električnog pogona u industriji i praktičnih, inovativnih životnih rješenja, EV3 ima za cilj proširiti Kijino iznimno EV SUV iskustvo na širu publiku. S WLTP dometom vožnje do 600 km i mogućnošću brzog punjenja, EV3 rješava uobičajene brige o električnim vozilima. Umirit će one koji su možda oklijevali prijeći na električnu mobilnost i potaknut će masovno usvajanje električnih vozila,” rekao je Ho Sung Song, predsjednik i izvršni direktor Kije.

EV3 je dugačak 4300 mm, širok 1850 mm, visok 1560 mm i ima međuosovinski razmak od 2680 mm. Sadrži najsuvremeniji električni pogonski sklop s prednjim pogonom temeljen na Electric Global Modular Platform (E-GMP), koristeći Kijinu baterijsku tehnologiju četvrte generacije. Model EV3 Standard nudi se isključivo s baterijom od 58,3 kWh, dok je varijanta EV3 Long Range opremljena baterijom od 81,4 kWh.

Oba modela koriste električni motor od 150 kW/283 Nm, koji omogućuje najbolje vrijeme ubrzanja od 0-100 km/h od 7,5 sekundi. Maksimalna brzina EV3 je 170 km/h.

Kao i kod većeg SUV-a EV9, Kia inženjeri su pomakli granice u vidu dizajna, iako djeluje kao ne pretjerano aerodinamičan. Odlikuje ga poboljšana aerodinamika karoserije, koja uključuje potpuno 3D potkrovlja kako bi se postigao impresivno nizak koeficijent otpora od 0,263 Cd. Najmodernija jedinica za upravljanje baterijom (BMU) i jedinica za nadzor ćelije (CMU) osiguravaju da visokonaponski baterijski sustavi od 58,3 kWh i 81,4 kWh koriste energiju što je moguće učinkovitije.

EV3 Long Range pruža procijenjeni domet do 600 km (WLTP). Ova impresivna fleksibilnost daje onima koji se prvi put bave električnom mobilnošću potpuno samopouzdanje za duga putovanja. Kada se baterija EV3 eventualno treba napuniti, putnici se mogu opustiti u udobnosti interijera poput životnog prostora budući da Kijin napredni sustav upravljanja punjenjem vozila omogućuje da se baterija napuni od 10-80 posto u približno 31 minuti.

Foto: Kia

EV3 je prvi EV model koji ima Kijinu AI Assistant tehnologiju, koja je nedavno debitirala na kompaktnoj limuzini – Kia K4. Ova tehnologija kupcima pruža nove i inovativne načine za izravnu i intuitivnu interakciju i kontrolu značajki vozila, povećavajući udobnost i optimizirajući produktivnost tijekom vremena u vozilu.

Uz integraciju generativne umjetne inteligencije, Kia glasovni asistent sada je još sposobniji. Inteligencija shvaća složene kontekste kroz razumijevanje prirodnog jezika, omogućujući joj da prirodno razgovara s korisnicima. Pomoćnik s umjetnom inteligencijom može podržati planiranje putovanja dok vodi kupce kako bi uživali u optimalnim prednostima funkcija vozila, uključujući zabavu i pretraživanje informacija. Za početak za isporučena vozila u Južnoj Koreji, Kia planira proširiti domenu i usluge AI Assistanta u Europi.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo