TALENTIRANI ELEKTRIČAR

Kia EV6 kao korejska električna senzacija može se pohvaliti iznimnom funkcionalnošću

Namjenska platforma BEV nudi najprostraniju kabinu u svojoj klasi

Novi Kia EV6 zahvaljujući naprednom 800-voltnom brzom načinu punjenja može napuniti bateriju s 10 % na 80 % za samo 18 minuta, a može se pohvaliti i s najvećim dometom od 510 kilometara s jednim punjenjem. Kijino prvo namjensko baterijsko električno vozilo (BEV) po zasluzi različitih inovativnih i visokotehnoloških pomagala nudi izuzetnu upotrebljivost koja nije baš uobičajena u ovoj klasi. Novi model, koji kod nas i drugdje u Europi očekujemo najesen, moguće je rezervirati.


Kabina vozila napravljenog na Kijinoj namjenskoj električnoj globalnoj modularnoj platformi (E-GMP) koristi sve prednosti kako bi ponudila najveću prostranost i funkcionalnost u svojoj klasi. Vozača i suvozača pozdravlja elegantna, minimalistička armaturna ploča koja naglašava izuzetnu prostranost. Pošto modelu EV6 nije potreban središnji mjenjački tunel, ravno dno putnicima straga pruža veliku udobnost, jer imaju čak 990 mm prostora za noge.

Inovativni ventilacijski sustav unaprjeđuje udobnost svih putnika u vozilu. Upotrebom konstrukcije postavljene na vanjskom dijelu i unutrašnjem u kabini, kabinski se dio smanjio za 55 %. Takvo optimalno rješenje omogućilo je tanji kokpit i ponudilo više prostora za putnike straga, dok ujedno pruža optimalno hlađenje kabine.

Opuštajuća sjedala s nagibom putnicima pružaju udoban prostor
Posebna opuštajuća sjedala vozaču i suvozaču nude opuštanje u vrhunskom komforu i luksuzu kada je EV6 parkiran ili se puni baterija. Nakon pritiska na gumb podižu se sjedala, dok se leđni dio naginje natrag čime se popravlja položaj i raspored težine tijela, što ujedno putnicima omogućava opuštanje, čitanje knjige ili čak spavanje. Mala težina i vitak oblik sjedala dodatno optimiziraju prostor u kabini.

U kabini EV6 korišteni su premium materijali koji stvaraju osjećaj doma, ali su izabrani i zbog velike izdržljivosti. Upotrijebljeni su održivi materijali, od veganske kože do tkanine sjedala i otirača od prerađene plastike, što je ekvivalent 100 boca za vodu od pola litre.

Za intuitivno vozačko iskustvo su svi glavni kontrolni prekidači vozaču nadohvat ruke. Mjenjačka konzola Shift-By-Wire zbog praktičnosti je postavljena pored gumba za paljenje motora na središnjoj konzoli, dok su na upravljačkom obruču smješteni ključni prekidači ADAS za maksimalnu operativnost. Za optimalno korisničko iskustvo su kontrolni prekidači EV6, npr. za grijanje upravljačkog obruča i hlađenje sjedala, također nadohvat ruke.

Pametna rješenja za pohranjivanje i impresivan prtljažnik – dovoljno za jedini automobil u obitelji  
Pametna rješenja za pohranjivanje brinu o svim potrebama. Pozamašan pretinac u središnjoj konzoli nudi upotrebljiv prostor za pohranjivanje predmeta, kao što su npr. torbice ili tableti, dok otvoreni pretinac za bežično punjenje omogućava jednostavno punjenje mobilnih uređaja. Upotrebljiv pretinac ispred suvozača maksimalno iskorištava prostor nastao zbog djelomično vani postavljenog klima uređaja i nudi 10,5 litara zapremine, dok praktični držači pića sprijeda i straga pružaju dodatni prostor.

Velikodušan prtljažni prostor kojeg omogućava E-GMP platforma znači da je EV6 s 520 litara zapremine (VDA) spreman za sljedeću avanturu. S drugim redom sjedala, djeljivim u omjeru 60:40 zapremina naraste na oko 1.300 litara. EV6 ima i prednji prtljažnik koji nudi dodatne 52 litre zapremine kod varijante s pogonom na 2 kotača (RWD) odn. 20 litara kod kombinacije s pogonom na sva 4 kotača (AWD) što je dovoljno za skladištenje kabla za punjenje.

Inovativna funkcija “vehicle-to-load” (V2L) i izuzetne mogućnosti vuče
Za avanture u prirodi EV6 je dobio funkciju V2L (vehicle-to-load) koja drastično povećava fleksibilnost punjenja. Integrirana upravljačka jedinica za punjenje (ICCU) omogućava do 3,6 kW snage punjenja iz baterije vozila preko jednostavnog adaptera koji vanjski priključak za punjenje pretvara u električnu utičnicu. Priključak adaptera bit će prilagođen tržištima kako bi EV6 mogao puniti bilo što, od domaćih uređaja do drugih električnih vozila. U kabini je praktičan ulaz za punjenje ispod stražnjih sjedala koji omogućava punjenje uređaja iz baterije vozila bez upotrebe dodatnih adaptera.

EV6 s baterijom kapaciteta od 77,4 kWh omogućava vuču do 1.600 kg tereta, u obje izvedbe pogona (RWD ali AWD). Kupcima koji odaberu bateriju sa 58 kWh EV6 nudi kapacitet vuče do 750 kg. Bez obzira na odabranu izvedbu EV6 pruža izuzetne električne mogućnosti za obiteljske izlete.

Foto: Kia

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin