RAZVITAK EKOSUSTAVA BATERIJA

Kia i SK Innovation zajedno će razvijati bolji ekosustav baterija

Poduzeće Kia Motors je kao dio grupacije Hyundai Motor Group (HMG) s poduzećem SK Innovation Co. dogovorilo suradnju pri razvoju održivog ekosustava za baterije električnih vozila (EV) koji je od ključnog značaja za budućnost industrije mobilnosti…

Partneri su predstavili plan suradnje na različitim poslovnim područjima koja se odnose na industriju baterija EV, uključujući i načine prodaje, servisiranje, ponovnu upotrebu i preradu baterija. Suradnja proizlazi iz obostrane potrebe za kreiranjem lanca vrijednosti baterije i jačanjem ekološke  prihvatljivosti poslovnih operacija koje pokrivaju cijeli životni ciklus baterija za električna vozila.

Za razliku od postojećih suradnji među ponuđačima mobilnosti i proizvođačima baterija koji su fokusirani na isporuku baterija, suradnja sestrinskog dvojca Hyundai-Kia i poduzeća SK želi dostići ciklus upotrebe baterije za koji se koristi izraz Baterija kao usluga (BaaS – Battery as a Service), a koji uključuje najam usluge. Tako bi se proširila suradnja između pružatelja rješenja mobilnosti i ponuđača baterija.

Partneri namjeravaju ojačati stabilnost dobavljačkog lanca baterija i napraviti cijeli ciklus resursa od prerade do proizvodnje, smanjiti emisije ugljika, optimizirati dizajn baterije i EV-ova i ponovnu upotrebu baterija i kreirati sinergije.

Na početku suradnje partneri su fokusirani na početni postupak sakupljanja i provjeravanja baterijskog sklopa Kijinog električnog modela Niro EV. Sudionici projekta trenutno traže rješenja koja mogu maksimalno povećati vrijednost i ekološku prihvatljivost EV baterija. Ta rješenja uključuju ponovnu upotrebu baterija, koje nisu više upotrebljive u vozilima, za različite svrhe kao što su npr. sustavi pohranjivanja energije (ESS – Energy Storage Systems) te recikliranje baterija koje izdvaja vrijedne metale kao što su litij, nikal i kobalt.

Ove inovacije će po predviđanjima povećati vrijednost i konkurentnost industrije recikliranja baterija koja će biti stup nove ere električnih vozila. Pored toga će Kia i SK Innovation udružiti svoju poslovnu infrastrukturu i proširiti  mogućnosti svojih različitih djelatnosti kako bi osnažili konkurentnost na području ponude baterija i ubrzali rast s tim povezanih sektora.

“Kijina suradnja sa SK Innovation, dobavljačem baterija prvog ranga za našu električnu globalnu modularnu platformu (E-GMP) koja će biti predstavljena 2021. godine, označava kritičan prvi korak u maksimiziranju sinergija među pružateljima usluga mobilnosti i proizvođačima baterija,” rekao je Youngcho Chi, predsjednik i voditelj inovacija u HMG. “Očekujemo da će ta suradnja igrati vrlo pozitivnu ulogu u jačanju naše konkurentnosti na području mobilnosti i u obogaćivanju ekološki prihvatljivijih električnih vozila.”

“Suradnja grupacije Hyundai-Kia, koja je među najbrže rastućim na području električnih vozila na globalnom tržištu, i SK Innovation, koja ima napredne tehnologije na području razvoja i recikliranja baterija, izuzetno je važna, jer smo udružili snage u suradnji na području cijelog ciklusa EV-ova,” rekao je Dongseob Jee, predsjednik baterijskog odjela u SK Innovation. “Kompanije će stvoriti besprijekoran sustav koji će istraživati nove poslovne mogućnosti u cijelom lancu vrijednosti baterija.”

Pored suradnje sa SK Innovation, Kia suradnjom s globalnim igračima, specijalistima za ponovnu upotrebu baterija, kao što su npr. Korea Hydro & Nuclear Power Co., Wärtsilä, OCI i Hanwha Solutions želi osigurati i otvoriti nova tržišta. Grupacija HMG pomoću suradnje sa SK Innovation Co. namjerava temeljito ojačati svoju tehnološku konkurentnost s tehnologijom i infrastrukturom kao i raširiti svoja područja poslovanja

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo