REDIZAJN

Kia Rio osvježena za 2020., stiže s mild-hibrid tehnologijom, ali i bogatijom sigurnosnom opremom!

Kia Motors najavila je osjetnu nadgradnju Rija 4. generacije. Unaprijeđeni model donosi brojne nove funkcije, koje će popraviti njegov položaj u konkurentnom B-segmentu vozila….

Novi model vozačima pruža i učinkovitije nove pogone – Kijin prvi benzinski 48-voltni blagi hibrid, koji je opremljen s Kijinim novim ‘clutch-by-wire’ inteligentnim ručnim mjenjačem. Rio je dobio osvježenje u području prednjeg branika, dok su ostale promjene
pojednostavile oblik vozila i tako kreirale profinjen i minimalistički izgled.Tu je i novo kučište maglenki, a po prvi puta Rio od sad nudi i full LED prednja svjetla. 

(foto: KIA Motors)

Emilio Herrera, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: “Rio je važan auto za Kiju u Europi i u svijetu, a za brojne vozače je ulazna točka za ulazak u svijet Kije. Unaprijeđeni model napravljen je na njegovim ključnim adutima – praktičnost, kvaliteta i tehnologija – s novim elektrificiranim pogonima, osvježenim dizajnom, kao i naprednim sigurnosnim i telematskim pomagalima, koja obično nalazimo u vozilima viših razreda. Uvjereni smo da će novi Rio biti uspješniji nego ikada prije.”

(foto: KIA Motors)

Novi Smartstream motor zamijenit će Riovu prošlu generaciju 1,0-litrenog ‘Kappa’ T-GDI
motora. Premda Smartstream motor proizvodi jednaku snagu kao stari Kappa motor – 100 KS ili 120 KS, tu je veći okretni moment. Također, u slabijoj inačici stiže s ručnim šestostupanjskim mjenjačem (prije je to bio peterostupanjski), a u ponudi će biti i automatski mjenjač.

(foto: KIA Motors)

Rio EcoDynamics+ je i jedan od prvih modela Kia koji će dobiti novi inteligentni ručni mjenjač (iMT – Intelligent Manual Transmission). Sustav kvačila ‘clutch-by-wire’ blagom hibridu (MHEV) omogućava manju potrošnju goriva i niže emisije CO2, dok vozaču još uvijek nudi zabavnu vožnju, karakterističnu za uobičajene ručne mjenjače.

(foto: KIA Motors)

Unaprijeđeni Rio dobio je veći, 8,0-inčni zaslon na dodir, koji ovisno o opremi vozila pruža audio informacije ili satelitsku navigaciju. Novi sustav donosi i Bluetooth povezivost dva uređaja čime omogućava istovremeno korištenje dva mobilna uređaja – jednog kao handsfree telefon uz korištenje multimedije, dok je drugi uređaj samo za upotrebu medija.
Napredna funkcionalnost djeljivog zaslona korisnicima omogućava istovremeno upravljanje ili praćenje različitih funkcija vozila, s prilagođavanjem zaslona različitim funkcijama. Tu je i Apple CarPlay i Android Auto povezivost.

Kvaliteta materijala je na višoj razini u odnosu na prethodni model, materijali su ugodniji, a stigle su i blagodati poput 4,2-inčnog digitalnog zaslona ispred vozača.

Aktivna i pasivna sigurnost također je poboljšana, pa je Kia Rio bogatija za nekoliko sigurnosnih funkcija, kao npr. sustav za sprječavanje naleta (FCA) s prepoznavanjem pješaka, vozila i biciklista, sustav za održavanje vozila na voznoj traci (LKA), upozoravanje na dekoncentriranost vozača (DAW) i sustav za upozoravanje na sudare s vozilima u mrtvom kutu (BCW).

(foto: KIA Motors)

Valja spomenuti kako Rio prvi u segmentu nudi opcijski sustav koji vozača upozorava
na prvo vozilo u koloni (LVDA – Leading Vehicle Departure Alert). Ako vozač zaustavi Rija u zgusnutom prometu ili na crvenom svjetlu, sustav vozača upozorava ako se vozilo ispred njega pomakne, a vozač Rija to ne primijeti. To sprječava eventualnu nelagodnost ili nervozu kod ostalih nestrpljivih vozača koji ga ‘upozoravaju’ da krene.

Novi Rio u prodajne salone stiže u trećem kvartalu ove godine.

 

 

 

Autor

Preporučeni sadržaj