EKO NORME UZIMAJU MAHA

Kraj jedne ere: BMW će eliminirati i do 50 posto dosadašnjih varijanti motora!

-

BMW je nedavno predstavio svoje financijske rezultate u prošloj godini iz kojih se može svašta iščitati…

Elektrifikacija proizvođača i nije neka novost. Današnji proizvođači teže što manjim CO2 emisijama što je i uvjetovano od EU. To će se dogoditi vrlo brzo u svijetu BMW-a; izjava tvrtke o rezultatima četvrtog tromjesečja otkriva da će do 50 posto “tradicionalnih” varijanti pogonskog sklopa biti ukinuto od 2021. nadalje. To će se, naravno, izbalansirati razvojem dodatnih elektrificiranih pogonskih sklopova, za koje je BMW morao na neki način osloboditi sredstva.

Premda u ovom trenutku nije sigurno o kojim je motorima riječ, nagađa se kako će najranjiviji biti V8 i V12 motori, s ponekim dizelima (vrlo vjerojatno moćni 3,0-litreni quad turbo dizelaši, ali i maleni 1,5- litreni trocilindarski dizel) će prvi dobiti “pedalu”.

Osim rezanja tradicionalnih opcija motorizacije, BMW će nastaviti pristupati svom portfelju proizvoda kako bi došao do efikasnije proizvodnje. U prijevodu, slabije prodavani modeli i motorizacije vrlo će vjerojatno biti ukinuti. Tu je i nedavna najava kako od travnja ove godine BMW i8 prestaje s proizvodnjom.

Bez obzira na to, BMW planira dodatno povećati asortiman svojih novih modela. Premda nisu ulazili u detalje, špekulira se kako uskoro možemo očekivati ​​vozila u segmentima koji su trenutno najpopularniji. Dakle, još crossovera i SUV modela uskoro će silaziti s traka bavarskog proizvođača. No, s kakvom motorizacijom, to ćemo tek vidjeti…

Autor