GLAS RAZUMA...

Lamborghini ne vidi potencijal u električnim automobilima, nisu poželjni među kupcima!

Foto: Lamborghini

Glavni čovjek marke iz Sant’Agate vidi priliku u motorima s unutarnjim izgaranjem koji rade na e-goriva. Lamborghini i dalje misli biti “jako glasan”…

Lamborghini i njihov prvi električni model neće stići prije 2028. Talijani ne žure, jer ionako neće biti kako kažu – superauto. Umjesto toga, Lanzador će imati oblik podignutog 2+2 grand tourera s četiri sjedala. Nešto poput Huracana ili Revuelta s isključivo električnim postavkama nije na dnevnom redu. Zašto? Jednostavno nema poslovne računice. Izvršni direktor tvrtke vjeruje da se električni superautomobili slabo prodaju i da će nastaviti tim trendom…

Stephan Winkelmann (Foto: Lamborghini)

U razgovoru s Automotive News Europe, šef marke Lamborghini Stephan Winkelmann ustvrdio je da električni superautomobili “nisu nešto što se do sada prodaje”. Zatim je spomenuo da ovaj žanr možda nikada neće zaživjeti: “Još je prerano i moramo vidjeti hoće li se i kada to dogoditi.”

Ima logike da Lamborghini i dalje koristi V12 u nasljedniku Aventadora, dok će nasljednik Huracana također imati benzinski pogon. Međutim, manji od dva superautomobila iz Sant’Agata Bolognese gubi V10 u korist novorazvijenog twin-turbo V8 sklopa.

A kad smo kod V8 motora, taj je čista uživancija u dojmljivom Urus Performante modelu.

Paralelno, strani mediji dosta prenose izjavu i našeg Mate Rimca. Upravo je naš inovator nedavno priznao da kupci visoke klase ne žele električne superautomobile. To je razlog zašto je Nevera još uvijek u prodaji, unatoč pompi oko nje i ograničenoj proizvodnji od samo 150 automobila. Električni hiperautomobil postavio je čak 23 rekorda, no čini se da bogataši nisu bili dovoljno impresionirani da se potpišu za narudžbu.

Zato se puno toga u budućnosti polaže u e-goriva. Ona su u svom sastavu sintetička goriva koja ne sadrže naftne derivate, već nastaju industrijski – upotrebnom ugljičnog dioksida ili ugljičnog monoksida iz okoliša i njihovim kombiniranjem s vodikom.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo