PREMIJERA

Lamborghini Revuelto (2023.), plug-ih hibrid s V12 motorom i 1015 KS!

-

Najveća brzina preko 350 km/h, do 100 km/h za 2,5 sekunde, Aventador je dobio dostojnog nasljednika…

U slavljeničkoj 60. obljetnici marke, Automobili Lamborghini predstavlja Revuelto, prvo super sportsko V12 hibridne koncepcije, točnije plug-in. Revuelto definira novu paradigmu u pogledu performansi, sportskog duha i užitka u vožnji svojom novom arhitekturom bez presedana; inovativan dizajn; aerodinamika maksimalne učinkovitosti; i novi koncept karbonskog okvira. Izlazna snaga od 1015 KS isporučuje se iz kombinirane snage potpuno novog motora s unutarnjim izgaranjem zajedno s tri elektromotora, uz mjenjač s dvostrukom spojkom koji se prvi put pojavljuje na 12-cilindričnom Lamborghiniju.

Pogonski sklop kombinira elemente visoke specifične snage: novi motor s unutarnjim izgaranjem od 127 KS po litri radi sinergijski s dva prednja aksijalna motora koji daju izvanredan omjer težine i snage, s radijalnim elektromotorom smještenim iznad 8-brzinskog dvostrukog mjenjača. Tri elektromotora napaja litij-ionska baterija velike specifične snage (4500 W/kg) koja također podržava način potpuno električne vožnje.

“Novi Revuelto je prekretnica u povijesti Lamborghinija i važan stup u našoj strategiji Direzione Cor Tauri elektrifikacije,” rekao je Stephan Winkelmann, predsjednik i izvršni direktor Lamborghinija. To je jedinstven i inovativan automobil, ali u isto vrijeme vjeran našem DNK: V12 je ikonski simbol našeg super sportskog nasljeđa i povijesti. Revuelto je rođen da formira nešto novo, kombinirajući novi 12-cilindrični motor s hibridnom tehnologijom, stvarajući savršenu ravnotežu između pružanja emocija koje naši klijenti žele i potrebe za smanjenjem emisija.”

Revuelto tako vozi i ‘galami’ zahvaljujući 6.5 litrenom V12 sklopu, koji razvija 825 KS pri 9.250 okretaja. Dok je okretni moment na brojkama od 725 Nm, samo od strane konvencionalnog motora. Kad smo kod brojki, istaknut ćemo kako za zaustavljanje modela brinu prednji diskovi promjera 410 mm i straga 390 mm. Gume su dimenzija 265/35 ZR20-265/30 ZR21  i 345/30 ZR21, odnosno 355/25 ZR22 (Runflat opcijski).

Fascinantno zvuči podatak kako je ovaj sportaš dugačak čak 4947 mm i visok svega 1160 mm.

Uz Revuelto Lamborghini pokreće novo impresivno, zajedničko iskustvo vožnje, gdje vozač i suvozač mogu istovremeno vidjeti iste informacije na zaslonima koji se nalaze u 12,3” digitalnom kokpitu i na strani od 9,1” zaslonu instaliranom na strani suvozača. Revuelto predstavlja funkciju “swipe” u Lamborghiniju, omogućujući “pilotu i kopilotu” da premještaju aplikacije i informacije sa središnjeg zaslona na bočne zaslone s istom intuitivnom, lakoćom pokreta kao korištenjem pametnog telefona. Tri digitalna zaslona ne samo da odgovaraju na potrebu za stilskom čistoćom koja je omogućila eliminaciju većine fizičkih gumba, već implementiraju nove značajke koje vozaču omogućuju da se potpuno usredotoči na vožnju, baš kao u trkaćem automobilu, tako objašnjavaju digitalizaciju Talijani.

Revuelto zadržava jednu od najjačih tradicija marke Lamborghini: pogon na sva četiri kotača. Kao i motor s unutarnjim izgaranjem koji daje snagu stražnjim kotačima, par električnih motora sada ima svoj debi na prednjoj osovini, a svaki osigurava vuču jednom od prednjih kotača. Tu je i treći elektromotor smješten iznad mjenjača s dvostrukom spojkom koji može opskrbljivati snagu stražnjim kotačima, ovisno o odabranom načinu vožnje i uvjetima.

U gradu se model može limitirati (Citta program vožnje) na snagu od svega 180 KS. Novi Lambo s isporukama kreće krajem ljeta…

Autor