RENESANSA SLAVNE MARKE

Lancia se vraća, električnim modelima Ypsilon, Aurelia i Delta

Stellantis je najavio oživljavanje marke Lancia, koja će postati potpuno električna do 2028. godine. Prvi će model biti novi Lancia Ypsilon (2024.), a oživljavaju se i nazivi Lancia Aurelia (2026.) i Lancia Delta (2028.)

Koncern Fiat, koji je početkom prošle godine postao dio Stellantis grupe, najavljuje renesansu pod okriljem novog koncerna. Najavljuje se oživljavanje nekad slavne marke Lancia, koja je proteklih desetak godina bila ‘na aparatima’ zasigurno je najzapostavljenija marka Lancia. Ponuda je ograničena na ostarjeli Ypsilon i sve je ukazivalo na skoro gašenje, no Talijani očito u marki njoj još uvijek vide potencijal pa su zacrtali plan za njezin veliki povratak.

Prvi će biti model Lancia Ypsilon čiji je dolazak planiran 2024., a bit će dostupan u hibridnoj i električnoj verziji. Dvije godine kasnije najavljuju prvi Lancijin električni crossover. Ime će mu biti Lancia Aurelia, slavnog modela koji se proizvodio od 1950. do 1958., kada se o terencima i crossoverima nije ni sanjalo. Tada je to bila limuzina, kabriolet ili kupe.

Treći i za mnoge najuzbudljiviji model bit će Lancia Delta, četvrte generacije, koji se očekuje 2028.. Kako i priliči, radit će se o limuzini sa skraćenim stražnjim krajem, koja će se naravno izrađivati ​​na istoj osnovi kao i srodni modeli unutar Stellantis grupe, odnosno Peugeot 308, Opel Astra i drugi. Konkretni podaci o automobilima još nisu objavljeni, ali Lancia je dala neke naznake.

Najvažnije je da namjeravaju stati rame uz rame s prestižnim markama, među kojima je i Mercedes-Benz A-klase. U skladu s time, bit će to premium kompakt u hi-tech električnoj verziji, a osnovni model bi mogao biti plug-in hibrid.

Autor