OBAVEZNO POGLEDATI

Lexus dokumentarac Takumi Living je najbolje što ćete danas pogledati

-

Dokumentarni film „Takumi Living“ propituje budućnost zanata uz rast umjetne inteligencije. Za stjecanje zvanja Takumi potrebno je 60.000 sati, time postajete najvještiji majstori u Japanu. Ovaj film je dostupan u dugačkoj verziji od punih 60.000 sati kao i u skraćenoj verziji od 54 minute…

Na zapadu se često misli kako je prosječnoj osobi potrebno 10.000 sati učenja kako bi postala stručnjak u nekom području. Ali, u Japanu vas se ne smatra majstorom svog zanata dok ne provedete 60.000 sati bruseći svoju vještinu. To bi značilo 8 sati rada dnevno, kroz 250 dana godišnje tijekom 30 godina.

Zadivljujući dokumentarni film otkriva svijet Takumija – najviše razine zanata u Japanu. Ovaj vizualno zadivljujući portret zanimljivih likova je, za marku luksuznih automobila Lexus, režirao Clay Jeter, autor serije Chef’s Table (Kuharov stol) i danas postaje dostupan u cijelom svijetu na Prime Video, kroz uslugu samostalne objave Prime Video Direct.

Takumi – priča u trajanju od 60.000 sati o preživljavanju zanatske vještine – prati četvero japanski majstora koji su posvetili život svojim zanatima, uključujući kuhara s dvije Michelinove zvjezdice, umjetnicu u tradicionalnom rezanju papira, majstora u proizvodnji automobila te stolara u jednoj od najstarijih građevinskih tvrtki na svijetu.

Ovaj dokumentarni film, koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu DOC NYC u New Yorku prošle godine, je jedinstven po tome da je medij ujedno i poruka. Postoji puna verzija filma kao i jednosatna verzija „60.000“ koja ponavlja scene temeljnih vještina u zanatu svakog Takumija koje se višekratno ponavljaju kako bi se naglasili sati, dani i godine potrebne vježbe.

Narator je bivši direktor British Museuma, Neil Macgregor, a film sadrži i razgovore sa svjetskim stručnjacima u poljima majstorstva i umjetne inteligencije, te propituje kako možemo slaviti i sačuvati ljudsku vještinu dok istovremeno konstruiramo strojeve koji su precizniji i brži nego što ljudi ikada mogu biti.

Dokumentarac možete pogledati na www.takumi-craft.com.

Procjenjuje se da će do 2050. strojevi moći nadmašiti ljudsku vještinu u gotovo svim poljima. Hoće li zanati nestati kada umjetna inteligencija nadmaši naše granice? Ili će ovaj temelj naše kulture preživjeti i postati vrjedniji nego ikada? Ovaj dokumentarni film razmatra kako se odlučiti na dugačak put prema izvrsnosti u svijetu koji stalno traži prečace.

Foto: Lexus

Gledatelji sada mogu uživati u 54-minutnoj verziji ili sjediti i gledati verziju koja traje 60.000 sati na www.takumi-craft.com koja omogućava potpuno shvaćanje razine posvećenosti koja je potrebna za dosezanje posebne vrste majstorstva.

Autor