Najviše na jugu

Ljetna sezona u punom jeku, nadzor prometa za vikend rezultirao s 3.897 prekršaja!

Prekoračenje brzine kretanja najčešći je prekršaj, a najveća izmjerena prekoračena brzina iznosi 205 km/h

Tijekom prošlog vikenda, policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja:

 • alkoholiziranost vozača,
 • vožnju nedopuštenim brzinama kretanja,
 • nekorištenje sigurnosnog pojasa,
 • nepropisnu uporabu mobitela i
 • prekršaje motociklista.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda 05. – 07. kolovoza 2022. godine, utvrdili su ukupno 3 897 prekršaja od čega izdvajamo:

 • 295 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća koncentracija alkohola u količini od 3,5 g/kg izmjerena na području Policijske uprave međimurske,
 • 1 258 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području Policijske uprave šibensko-kninske – 205 km/h,
 • 482 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
 • 180 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Analiza prekršaja

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području Policijske uprave splitsko – dalmatinske, 34 takva prekršaja.
Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine također je Policijska uprava splitsko-dalmatinska s 167 takvih prekršaja.
Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području Policijske uprave istarske, gdje je utvrđeno 67 takvih prekršaja.
Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je također na području PU istarske, 45 takvih prekršaja.

Ako malo detaljnije proanaliziramo vidimo da su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači u dobnoj skupini od 18 do 24 godine (76 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,5 te od 0,51 do 1,00 g/kg, a potonja koncentracija je ujedno najčešće izmjerena koncentracija kod svih dobnih skupina tijekom provođenja pojačanih aktivnosti.

Recidivisti

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 12 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 13 teških prekršaja, od čega najviše:

 • nedopuštena koncentracija alkohola – 7,
 • upravljanje bez položenog vozačkog ispita – 3,
 • odbijanje testa na prisutnost alkohola u organizmu – 2 te
 • upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 1.

Iz tog razloga 4 vozača su zadržana u posebnim prostorijama do 12 sati, a protiv 7 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Prometne nesreće

U razdoblju 04. – 07.08.2022. godine, na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 130 prometnih nesreća s nastradalim osobama, od kojih 37 pripada kategoriji teških prometnih nesreća. U navedenim teškim prometnim nesrećama 19 osoba je smrtno stradalo, 68 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede, a 21 osoba lakše je ozlijeđena. U svim nesrećama ukupno je ozlijeđeno 174 osoba.

S ciljem smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, poduzimanje navedenih mjera u prometu se nastavlja.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo