OD 249.00O DOLARA

Lucid Air Sapphire je s 1200 KS najsnažnija limuzina na svijetu i nova sjajna električna priča

Lucid Group postavlja nove standarde s najvećim dometom i najbržim punjenjem električnog automobila na tržištu s nagrađivanim Lucid Airom…

Lucid Air danas je predstavio Sapphire, Lucidov novi model ultra visokih performansi – prvom potpuno električnom luksuznom super-sportskom limuzinom na svijetu.

“Prošle godine Lucid je uzdrmao svijet lansiranjem Lucid Aira, bio je to spoj nenadmašnog dometa, učinkovitosti, vrhunske dinamike vožnje i unutarnjeg prostora, jedinstveno omogućene našom internom tehnologijom.” rekao je Peter Rawlinson, CEO i CTO, Lucid Group. “Danas, uvođenjem linije Sapphire, poduzimamo sljedeći logičan korak napretka. Lucid Air Sapphire, kao prvi Lucid proizvod koji nosi ime Sapphire, temelji se na našoj tehničkoj sposobnosti kako bi podigao električne visoke performanse na sljedeću razinu. Sapphire predstavlja vrhunac električnih performansi; konačno postižu performanse koje sam tako dugo tražio. Nakon mukotrpnog rada na razvoju, mogu potvrditi da je Sapphire postigao zadovoljavajuće performanse, a vjerujem da će se i najprobirljiviji vozači s time složiti.”

“Sapphire je utjelovljenje onoga što luksuz ultra visokih performansi znači za Lucid,” rekao je Derek Jenkins, viši potpredsjednik marke i dizajna, Lucid Group. “Safir je među najcjenjenijim dragim kamenjem, cijenjen zbog svog sjaja, boje i tvrdoće. Imperial Blue je dugo bila de facto nacionalna boja za američke automobilske timove koji sudjeluju u međunarodnim natjecanjima. Kao Lucidov posvećeni brand ultra visokih performansi, Sapphire se poziva na ovu povijest dok postavlja nove standarde za inovacije i tehnologiju.”

U srcu Lucid Air Sapphirea nalazi se tromotorni pogonski sklop – prvi iz Lucida – koji sadrži novu dvomotornu jedinicu stražnjeg pogona i jedinicu prednjeg pogona s jednim motorom.

“S tri najsuvremenija elektromotora – sve razvijene i proizvedene unutar tvrtke Lucid – Lucid Air Sapphire doseže potpuno novu razinu performansi”, rekao je Eric Bach, viši potpredsjednik proizvoda i glavni inženjer Lucid grupe. “A budući da je Lucid Air s tri motora uvijek bio dio razvojnog programa, zadržava sve prednosti Lucid Air varijanti koje su već na tržištu – uključujući prostor za noge straga poput limuzine, voluminozan prtljažnik i prtljažnik te impresivnu učinkovitost.”

Ovi tehnički inovativni električni motori uključuju Lucidovo mikrojet hlađenje statora i valovito namotavanje. Jedinica s dvostrukim stražnjim pogonom također predstavlja novu tehnologiju izmjenjivača topline i povećan protok rashladne tekućine. Baterijski sustav također je nadograđen za veću snagu i precizniju toplinsku logiku.

Kao što se i očekivalo, pogonski sklop s tri motora Lucid Air Sapphire daje čak više konjskih snaga od ostatka game marke, uključujući Lucid Air Grand Touring Performance od 1050 KS. S preko 1200 KS, Lucid Air Sapphire nije samo najsnažnija električna limuzina na svijetu, već je i najsnažnija limuzina na svijetu!

Uz ovu ogromnu snagu i poboljšanu isporuku koju omogućuje jedinica s dvostrukim stražnjim pogonom, Lucid Air Sapphire će ubrzati s mjesta do 100 km/h ubrzati za dvije sekunde, od 0 do 160 km/h za četiri sekunde, i 402 m odraditi u stanju mirovanja za manje od 9 sekundi. Dodatno, masivne karbonske keramičke disk kočnice dolaze kao standard, dajući Air Sapphireu snagu zaustavljanja koja odgovara njegovim nevjerojatnim performansama.

Konačne ocjene konjskih snaga bit će objavljene kasnije, zajedno s instrumentalnim demonstracijama nevjerojatnih performansi vozila.

Kao i kod drugih Lucid Air varijanti, Lucidovi inženjeri slijedili su holistički pristup razvoju prvog modela Sapphire. U praksi je to značilo posvetiti posebnu pozornost svakom aspektu izvedbe.

“Naš cilj s ovim, našim prvim Sapphire modelom, je nadopuniti izniman pogonski sklop s oštrijom, osjetljivijom dinamikom vožnje i povećanom kontrolom karoserije,” rekao je David Lickfold, direktor šasije i dinamike vozila, Lucid Group. “U isto vrijeme, bilo je važno zadržati iznimnu kvalitetu vožnje po kojoj je Lucid Air postao poznat.”

Lucid Air Sapphire ima čvršće prednje i stražnje opruge, jedinstvene postavke amortizera, jedinstveno podešavanje za ABS, trakciju, kontrolu stabilnosti i elektronički servo upravljač. Standardne ugljično keramičke kočnice pružaju iznimnu snagu zaustavljanja i doprinose izdržljivosti Lucid Air Sapphirea u vožnji visokih performansi. Ova napredna postavka šasije zamišljena je kako bi se maksimizirale prednosti sposobnosti vektoriranja zakretnog momenta pogonskog sklopa s tri motora, kao i širih, agresivnijih kotača i guma. Automobil se vozi na Aero Sapphire kotačima ultra visokih performansi, s posebno razvijenim gumama Michelin PS4S, veličine 265/35R20 sprijeda i 295/30R21 straga. Ovi jedinstveni kotači također imaju uklonjive aero disk poklopce kotača od ugljičnih vlakana, koji dodatno optimiziraju aerodinamičku učinkovitost automobila.

Uz isporuku nevjerojatne snage u stražnji dio vozila, jedinica s dvostrukim stražnjim pogonom omogućuje vektoriranje okretnog momenta koji proširuje mogućnosti automobila izvan onoga što je moguće postići s pasivnim sustavom pogona na sve kotače.

Na primjer, jedinica s dvostrukim stražnjim pogonom može učinkovito zakretati stražnji dio vozila, pružajući okretni moment stražnjim kotačima u suprotnim smjerovima kako bi se pospješila stabilnost u zavoju ili ravnocrtnoj stabilnosti – slično postavci koja se temelji na kočnicama i stražnjem sustav upravljanja kotačima. U uskim zavojima, sustav može primijeniti regenerativno kočenje na unutarnjem kotaču dok napaja vanjski, uvelike poboljšavajući rotaciju vozila u zavoju i uz mnogo brže vrijeme odziva od sustava upravljanja stražnjim kotačima.

Prednosti za vozače su široke, s poboljšanjima u skretanju, ravnoteži u zavojima pri svim brzinama, izlasku iz zavoja i stabilnosti pri velikim brzinama.

Posebna pažnja posvećena je poboljšanju aerodinamičkog karaktera karoserije Lucid Air Sapphire. Ishod ovog napora je ravnoteža između dodane potisne sile, koja povećava stabilnost vozila pri većim brzinama, i smanjenja otpora, što utječe i na performanse i na učinkovitost.

Lansiranje marke Sapphire iz Lucida također označava uvođenje nove vanjske boje Sapphire Blue, blistave boje koja će biti ekskluzivna za Sapphire vozila. U početku će svi Lucid Air Sapphire biti završeni isključivo u novoj Sapphire Blue boji kako bi označili predstavljanje modela.

Lucid Air Sapphire pojačan je nedavno najavljenim Stealth Lookom kao standardnom opremom, donoseći agresivniji, sportski karakter vanjštini vozila.

Kabina Lucid Air Sapphire proširuje ljepotu eksterijera novom temom interijera nazvanom Sapphire Mojave. To uključuje nova visoko ojačana električna sportska sjedala, presvučena crnom kožom obrubljenom crnom Alcantara i Sapphire Blue kontrastnim šavovima. Iako dizajnirana za energičnu vožnju, sjedala i dalje pružaju dekadentnu udobnost, s funkcijom grijanja, hlađenja i masaže. Naslon za glavu prikazuje utisnuti logo medvjeda Lucid, jednu od ikona identiteta marke Lucid koja odražava kalifornijsko podrijetlo marke. Armaturna ploča i vrata ukrašeni su Mojave furnirom od tamnog drveta, dok su upravljač i gornja krovna konstrukcija za standardni stakleni krov presvučeni crnom alcantarom.

Lucid Air Sapphire također ima jedinstveni ekranski zaslon na temu Sapphire, s posebno konfiguriranim načinima vožnje i postavkama performansi.

Budućnost je brža
Lucid Air Sapphire ima svoju javnu premijeru u Quail Lodgeu tijekom Monterey Car Weeka, baš tamo gdje je predstavljen Bugatti W16 Mistral. Lucid Air Sapphire nudit će se kao model ograničene proizvodnje, s planiranim isporukama u SAD-u i Kanadi sljedeće godine. Cijena je 249.000 USD, a rezervacije kreću u utorak, 23. kolovoza 2022. u 9 ujutro po pacifičkom vremenu.

Informacije o dostupnosti za tržišta izvan Sjeverne Amerike bit će priopćene u narednim mjesecima..

Foto: Lucid motors

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo