NA BENZIN I STRUJU

Maserati GranTurismo i GranTurismo Fogliore, povratak kralja sportske elegancije

Jedna od ikona marke se vratila, Maserati predstavlja novi GranTurismo, označavajući novo poglavlje u priči koja je započela prije 75 godina s Maserati A6 1500.

GranTurismo coupé kombinira visoke performanse tipične za sportski automobil s udobnošću prikladnom za velike udaljenosti, kako u verziji sa snažnim motorom s unutarnjim izgaranjem tako i u najinovativnijim 100% električnim rješenjima. Predstavlja mjerilo, utjelovljujući koncept “Drugi samo putuju”. Ovaj model vodi House of the Trident naprijed u budućnost: to je prvi automobil u povijesti marke koji je usvojio 100% električni pogon.

S estetskog gledišta, GranTurismo dizajn predstavlja idealnu ravnotežu između ljepote. S nedvojbeno jedinstvenim i odmah prepoznatljivim linijama: čist oblik prikladan za pokrivanje mehanike najbolje u klasi, naglašavajući čistoću njegovih oblika i profinjeni dizajn.
Zadržane su klasične proporcije automobila marke, s dugim poklopcem motora i središnjom karoserijom presječenom s četiri branika. Suprotno tome, linija krova se dinamično spušta kako bi naglasila zakrivljenost stupa na kojem se nalazi legendarni logotip Trident.

Razvijen u Inovacijskom laboratoriju Maserati i proizveden u proizvodnom centru Mirafiori u Torinu, GranTurismo je 100% proizveden u Italiji i utjelovljuje “talijansku luksuznu izvedbu”, koncept tipičan za sve Maserati modele.

Novi coupé opremljen je revolucionarnim V6 Nettuno motorom, dostupnim u dvije verzije: Modena, s 3,0-litrenim V6 Nettuno Twin Turbo motorom od 490 KS; inačica Trofeo visokih performansi temelji se na istom motoru, nadograđenom na najveću snagu od 550 KS.
Alternativno, GranTurismo Folgore usvaja 100% električni pogon temeljen na baterijama. Sustav Folgore temelji se na 800-voltnoj tehnologiji i razvijen je s vrhunskim tehničkim rješenjima izvedenim iz Formule E. Nudi vrhunsku izvedbu, koju omogućuju tri snažna motora s trajnim magnetima od 300 kW.

Baterija ima nominalni kapacitet od 92,5 kWh i kapacitet pražnjenja od 560 kW, kako bi kontinuirano prenosila oko 760 KS na kotače. Specifična postavka i inovativni raspored baterije rezultiraju zadržavanjem visine vozila na 1353 mm, bez ugrožavanja njegove sportske prirode. Oblik paketa baterija, poznat kao ‘T-bone’, dio je Maserati pristupa “nula kompromisa” i izbjegava postavljanje baterijskih modula ispod sjedala, uglavnom ih pomičući oko središnjeg tunela i stoga znatno spuštajući H-točku automobila .

Što se tiče tehničke arhitekture, novi je model rezultat inovativnog projekta koji u velikoj mjeri koristi lagane materijale kao što su aluminij i magnezij, zajedno s čelikom visokih performansi. Takav pristup s više materijala zahtijevao je stvaranje novih proizvodnih procesa, što je rezultiralo najboljim razinama težine u klasi.

Ovaj pristup je uparen s novom Atlantis High električnom/elektroničkom arhitekturom, temeljenom na canFD porukama koje se šalju brzinama do 2 ms. Sustav također dolazi s naprednom razinom kibernetičke sigurnosti i značajkama flash-over-the-air. Oslonac je glavni kontroler Vehicle Domain Control Module (VDCM), 100% Maseratijev projekt koji se sastoji od softvera koji omogućuje kontrolu od 360° svih najvažnijih sustava automobila, za najbolje iskustvo vožnje u svim uvjetima.

U unutrašnjosti, moderna kabina Maserati GranTurismo opremljena je inovativnim sustavima, uključujući multimedijski sustav Maserati Intelligent Assistant (MIA), najnoviji infotainment, komforni zaslon koji objedinjuje glavne funkcije u integriranom sučelju zaslona osjetljivog na dodir, digitalni sat i Heads-up zaslon (dostupan kao opcija).

Prilikom lansiranja, GranTurismo će biti također dostupan u PrimaSerie 75th Anniversary Launch Edition, ograničenoj seriji s ekskluzivnim sadržajem i posvećenoj nedavnoj 75. obljetnici marke.

Sportski duh, luksuz i udobnost: fokusirajući se na zahtjeve kupaca od najranijih faza razvoja nadalje, novi GranTurismo omogućuje Maseratiju da riješi jednadžbu kombiniranja sportskih performansi s udobnošću prikladnom za dulja putovanja, kako sa snažnim motorima s unutarnjim izgaranjem tako i sa najinovativnija 100% električna rješenja.

Foto: Maserati

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo