KAO DA GLEDAMO NEKI LEGOMOBIL

Maybach i projekt koji je stvaran, sve zasluge nosi Virgil Abloh

Prateći želje Virgilove obitelji, Mercedes-Benz ima čast otkriti projekt Maybach, kolaborativni električni izložbeni automobil dizajniran da inspirira sljedeću generaciju…

Mercedes-Benz odaje počast Virgilu Ablohu otvarajući vrata Rubell muzeja kako bi javnosti prikazao projekt Maybach između 1. prosinca i 2. prosinca, a pristup je bio dostupan isključivo studentima iz lokalne škole dizajna od 11:30 do 12:30 1. prosinca.

Skromni doprinos Vergilijevoj golemoj ostavštini, izložbeni automobil Mercedes-Maybach oslikava mogućnosti budućeg dizajna i rezultat je stalne suradnje s polimatičarskim umjetnikom, arhitektom, kreativnim direktorom, modnim dizajnerom i filantropom; vođeni zajedničkom strašću kako bi obogatili razgovor o luksuznom dizajnu.

Inače, oni koji ne znaju, Virgil Abloh bio je američki modni dizajner i poduzetnik. Bio je umjetnički direktor kolekcije muške odjeće Louis Vuittona počevši od 2018., a iza sebe ostavlja gomilu zanimljivih radova i projekata.

“Mercedes-Benz je užasnut čuvši za smrt Virgila Abloha. Naše su iskrene misli s Virgilovom obitelji i timovima. Sada otvarajući svijet naše suradnje i Virgilijevu jedinstvenu viziju javnosti, želimo s poštovanjem proslaviti rad uistinu jedinstvenog dizajnerskog talenta, koji je svojom neobuzdanom maštom stvorio beskrajne mogućnosti za suradnju i inspirirao sve što je poznavalo njegov rad.” poručili su iz Mercedes-Benza.

Dizajn za razliku od svega što je razvio Mercedes-Benz, svaki element projekta Maybach izgrađen je od nule. Abloh je, u suradnji s Gordenom Wagenerom, protumačio luksuzni identitet Mercedes-Maybacha novim jezikom dizajna i pomaknuo granice funkcije, stila i suradničke kreativnosti. Inspiriran sjajnom otvorenom i rekontekstualizacijom tradicionalno urbane marke unutar izrazito terenskog okruženja, terenski coupé s 2 sjedala i električnim pogonom na baterije kombinira ogromne proporcije Gran Turisma, velike off-road kotače i prepoznatljive dodatke.

Ključ za Abloha i Wagenera bila je odgovorna vizija budućeg dizajna. Potpuna kreativna sloboda – nevezana za zahtjeve proizvodnje – omogućila je dizajnerskim timovima da konceptualiziraju kako bi mogla izgledati budućnost električnih putovanja. Ispod prozirne površine prednjeg poklopca izložbenog automobila, na primjer, nalaze se solarne ćelije koje povećavaju zamišljeni domet projekta.

Nikada se ne bojeći potaknuti razgovor kroz provokativni dizajn, Project Maybach kanalizira Ablohovu strast da izazove status quo i ponovno napiše pravilnik aspirativnog dizajna. Priroda X-faktora projekta Maybach proizlazi ne samo iz njegove veličine koja oduzima dah – duljine gotovo šest metara – i karakteristika, već prije svega iz njegovih jedinstvenih kontrasta; ponajviše kroz to kako su prirodno autentični elementi dizajna Mercedes-Maybacha skladno kombinirani s novim motivom dizajna Outdoor Adventure.

 

Foto: Daimler