PUT K UMIJEĆU IZRADE

Mazda CX-60 na putu kroz Maroko i umijeću izrade kod pravih majstora

Foto: Mazda

Maroko je čarobno mjesto gdje se susreću nomadske berberske tradicije kako bi poželjele dobrodošlicu utjecajima iz cijelog svijeta – kultura koja poštuje majstorsko umijeće, staro i novo. Mazdom CX-60 upoznaje ljepote te malo spominjane države…

Nova Mazda CX-60 vozi vijugavim pustinjskim cestama kroz krajolik koji oduzima dah do kulturološkog epicentra – Marakeša.

Lončarstvo iz Feza, sagovi iz Ouarzazatea i umeci od drveta tuje iz Essaouirae – kulturno bogatstvo po kojem je Maroko svjetski poznat temelji se na tradicionalnoj izradi. Tradicionalne metode autohtone berberske kulture dio su ponosnog naslijeđa koje i dalje živi u svakom kutku gradova i sela. Istovremeno, država je stalno izložena previranjima, spremno prihvaćajući moderne vanjske utjecaje arapskih i afričkih država, Europe i ostatka svijeta, u skladu s legendarnom marokanskom gostoljubivošću.

Kretanje na putovanje već ostavlja dojam na ekipu iz Mazde, koja se ne prestaje diviti izvornoj ljepoti marokanskog krajolika. Povezujući Europu i Afriku, omeđen Mediteranom i otvarajući se prema prostranstvima Atlantika, Maroko je sjecište različitih prirodnih krajolika. „Krajolik isklesan drevnim silama”, kako kažu. I nisu u krivu. A, imajući to na umu, trebali biste izabrati automobil koji je dovoljno izdržljiv da savlada te sile.

CX-60 s pogonom na sva četiri kotača i-Activ AWD, izdržljivom šasijom i snažnim motorom idealno je rješenje na četiri kotača za ovo pustolovno putovanje, osobito na ovom putovanju kroz klanac Dadès. Savladavanje serpentina kroz stjenovite oblike koji oduzimaju dah uistinu je na popisu želja svakog obožavatelja automobila. A zahvaljujući sustavu Mi-Drive i njegovih pet načina vožnje, automobil se može prilagoditi svemu što ga snađe. Primjerice, terenski način vožnje sasvim je dovoljan za izazovne uvjete na cesti.

Marokanski je krajolik različit, netaknut i neodoljivo privlačan. Legendarni klanac Dadès jedan je od najboljih primjera.

Uz sve različitosti ove države, jedna je konstanta. Gdje god stali, vidjeli su obilje radionica u kojima se majstori – i majstorice – zanata bave svojim poslom. I dok se mlađi Marokanci često osvrću prema zapadu i njegovim modernim trendovima i zabavi, i dalje se izimno poštuju tradicionalna umjetnost i obrt.

Na gotovo svakom kutu i u svakom dvorištu vidjet ćete ljude strogo fokusirane i izgubljene u detaljima predmeta koje obrađuju. Obrađivači metala s finim motoričkim vještinama, primjerice, pažljivo dlijetom izrađuju sjenila za poznate orijentalne viseće svjetiljke. One su postale izvozni hit, baš poput legendarnih sagova plemena Ait Ouaiuzquit i Hanbal, koje pletu tkalje rabeći tradicionalne motive i načine.

Orijentalne viseće svjetiljke jedan su od marokarnskih izvoznih hitova.

Ouarzazate, smješten oko 200 kilometara južno od Marakeša, popularno je mjesto za usputno zadržavanje na kružnim putovanjima i živopisno prikazuje kontrast te države. Naravno, bez obzira na to kamo krenuli, posvuda su prisutne tradicionalne zanatske trgovine. No Ouarzazate je poznat i po svojim filmskim studijima u kojima su snimljena svjetski poznata djela, među njima Lawrence od Arabije, Posljednje Kristovo iskušenje i Gladijator. Izvan grada nalazi se i impresivna solarna termoelektrana s instaliranim kapacitetom od 580 megavata – koja osigurava dovoljno održive energije za tu regiju.

Naši ‘vodiči’ pod dojmom su kontrasta, te kreću prema Marakešu. Usput posjećuju gorje Atlas. Najviši planinski lanac u sjevernoj Africi savršeno prikazuje raznolikost marokanskog krajolika – sušne pustinje, snijegom prekrivene vrhove i bujne zelene doline. Vozeći se planinskim cestama hvale sustav za upravljanje dinamičkim ovjesom Kinematic Posture u Mazdi CX-60 koji cijelo vrijeme zadržava stabilnost automobila– čak i kada vaša vožnja postane malo odvažna.

Stigavši u Marakeš, Mazdini putopisci doživljavaju drugačije ozračje. Usred slične arhitekture i obilja radionica, u zraku je svakako živahna i kreativna atmosfera. Mase ljudi, napučene tržnice i brojni dizajnerski i umjetnički butici daju mu dojam prave orijentalne metropole – no ipak jedinstvene. Ženska zadruga tkalja sagova čuva stare tradicije. Nakon ručnog bojenja i predenja, predivo se plete u različite uzorke, ovisno o regiji.

Mazda CX-60 3.3L E-Skyactiv D Inline6 Takumi, dizelska rapsodija novog doba – Autoportal.hr

Tržnice gotovo preplavljuju osjetila, no morate ih jednom doživjeti. Ipak, drago nam je što ponovno napuštamo vrevu – ipak imamo važan dogovor. Tamo su ih dočekali Rebecca Wilford i njezin suprug, Larbi Cherkaoui: umjetnički par želi nam iznutra pokazati kako umjetnost izgleda i funkcionira u Marakešu.

Tridesetogodišnja Rebecca, koja je čeznula za kreativnim životom, iz hira se preselila u Maroko iz Australije: „U Maroku se rukotvorine poštuju, a vješti zanatlije i dalje mogu pretvoriti nešto iz ideje u stvarnost.” To ju je nadahnulo da osnuje Hamimi, modernu trgovinu za ekskluzivne ručno izrađene dizajnerske komade. Uz pomoć tima lokalnih umjetnica koji čine same žene, Hamimi proizvodi nakit od mjedi ograničenih serija, mekane kožne ručne torbe i kukičana sjenila za svjetiljke.

Foto: Mazda

Tamo je i upoznala Larbija: „Slučajno sam srela ovog čovjeka u svojoj zgradi ”, priča nam Rebecca. „Bio je prekriven bojom i samo je natucao engleski. No odmah nas je povezala naša strast prema umjetnosti .” Larbi je vizualni umjetnik, dobro poznat i izvan marokanske umjetničke scene, po svojoj odvažnoj umjetnosti, u kojoj često kombinira arapsku kaligrafiju i apstraktne geste radi stvaranja izražajnih radova koja nas navode na razmišljanje o tome što danas uistinu znače naše riječi.

Pitali su ih i što misle o Mazdi. Larbi odgovara: „Umijeće izrade mnogo nam znači. Mislim da nas to povezuje s Mazdom. U Mazdi CX-60 možete vidjeti što znači izraz „Izrađeno u Japanu“: posvećenost detaljima, kvaliteta materijala, pažljivo osmišljen stil i dizajn. Utjelovljuje ono što zamišljam kada mislim na japansku kulturu i umijeće izrade.

Rebecca se slaže: „Dio našeg vjerovanja u trgovini Hamimi jest, „vježbom do savršenstva – nesavršeno savršenog”. To je ta težnja za ljudskim savršenstvom koju vidim na djelu i u Mazdi, gdje njihova kultura Takumi cijeni i promiče vještine njihovih majstora zanata. To je idealna odskočna daska za sjajne stvari – bili to automobili ili narukvice berberskog stila.” Polaskani lijepim riječima, pozdravljaju Marakeš te kreću na povratak. Putovanje je opet prošlo odmarajuće, zahvaljujući izvrsnom dizajnu kabine modela CX-60, koji odiše smirenošću i prostorom, bez obzira na kaotičnost putovanja.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo