POVRATAK U BUDUĆNOST

Mazda potvrdila povratak Wankel motora, u produžavaču dosega (REX) za električni crossover MX-30

Mazda

Tvrtka iz Hiroshime vraća rotacijski motor u ponudu, ali ne u sportskom coupeu, već u sklopu plug-in hibridnog sklopa za model Mazda MX-30

Desetak godina nakon umirovljenja slavnog coupea Mazda RX-8, vraća se Mazdina tehnička posebnost – Wankel motor. No ovaj put ga neće pokretati sportski model, već će poslužiti kao Range Extender (REX), produžavač dosega električnom modelu Mazda MX-30.

O rješenju, koje će službeno biti predstavljeno za nekoliko dana na sajmu u Bruxellesu, još se ne zna puno. U Mazdi su ga označili kao poseban plug-in hibridni pogonski sklop.

To znači da će Mazda MX-30 zadržati elektromotor, a rotacijski stroj neće pokretati kotače, već će pokretati generator za proizvodnju struje i pogon elektromotora te tako omogućiti povećanje dometa koji u potpuno električnoj verziji iznosi 200 km prema ciklusu WLTP.

Zasad nije poznato hoće li plug-in hibrid ostati s istim elektromotorom koji ima 107 kW (145 KS) snage i omogućuje ubrzanje do 100 km/h za 9,7 sekundi i najveću brzinu od 140 km/h. Prodaja plug-in hibrida Mazda MX-30 počinje ovog proljeća. Dolazak na tržište očekuje se u 2023.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo