NOVI BRITANSKI TOP GUN

McLaren Sabre (2021): nasljednik modela Senna s 4.0 V8 biturbo snage 835 KS leti 351 km/h

-

McLaren Sabre, ekskluzivna serija od 15 primjeraka, djelo MSO (McLaren Special Operations), upregnuta najsnažnijim V8 britanske marke, uz brutalnu snagu otpušta i 800 Nm okretnog momenta…

… te uz olakšani monocock sa strukturom ojačanom polimerom ojačanim ugljičnim vlaknima (CFRP), po tehnologiji koja se koristi hi-tech putnički zrakoplov Boeing 787 Dreamliner postiže ultrasportske performanse.

Nasljednik modela McLaren Senna se pokreće središnje postavljenim motorom V8 biturbo iz 3999 cm ispaljuje 835 KS pri 7500/min i to bez hibridizacije! Još je impresivniji najveći okretni moment od 800 Nm pri 5500 do 6700/min.

Preko automatskog mjenjača 7 DCT (sa sedam stupnjeva i dvije spojke), kao u pravom bolidu, snaga se usmjerava (samo) stražnje kotače i omogućava sprint do 100 km/h za samo 2,5 sekundi.

Velika je pozornost posvećena aerodinamici, koja osigurava smanjenje zračnog otpora i dovoljno negativnog uzgona (downforce) da McLaren Sabre razvija brzinu od 351 km/h. Homologacija je provedena isključivo prema američkim standardima, a cijena koju je platilo 15 ‘sretnik’ zasad je nepoznata.

No poznato je da je ovo, premda ne najbrži, jedan od najuzbudljivijih ultrasportskih automobila ikad napravljenih. Kad se kroz krilna vrata uđe u kokpit, slijedi osjećaj – samo je letjeti ljepše…

Autor