NE GUBI DAH!

Mercedes-Benz 280 E iz 1973. s lakoćom vozi 200 km/h na Autobahnu

Bio je iznimno trajan, praktički neuništiv, a zbog legendarne tromosti u Njemačkoj su ga zvali ‘Schweine-Daimler’ (‘svinjski Daimler’). No, ovaj ima ‘laufa’…

U svijetu ljubitelja klasičnih automobila, zauvijek je ostao kao izrazito spor model. U dizelskoj ponudi tada je bio 220 D sa 60 KS (najveća brzina 135 km/h). Solidno napravljena uglasta klasična limuzina dugačka blizu 4,68 m pružala je puni komfor za pet osoba.

Za to je doba to bilo više nego raskošno. Mercedes-Benz W115 unio je niz tehnoloških noviteta. Umjesto oscilacijske osovine, koja je bila korak naprijed prema krutoj osovini, odnosno mostu (niže neogibljene mase, neovisnost pomicanja lijevog i desnog kotača), ali i korak nazad (mijenjanje kuta bočnog nagiba, što može biti neugodno za stabilnost), uveden znatno napredniji, neovisni s po dva homokinetička zgloba na svakom polu-vratilu te kosim ramenima.

Po uzoru na Citroën DS ugrađena je nožna ‘ručna’ kočnica, šaltung je bio uz volan i tek je u posljednjim serijama, poput 280 E, prebačen na središnji greben, između sjedala. Taj je ovjes još i danas tehnološki aktualan, a onda je predstavljao – revoluciju!

Model sa snimke 280 E donosi 2,7-litreni redni ‘šestak’ (M110), atmosferski motor isporučivao je 185 konjskih snaga i najveći okretni moment od 239 Nm, postigavši službenu maksimalnu brzinu od 200 km/h. No, kao što video pokazuje, i nakon toliko godina, s lakoćom prelazi deklarirane brojke…

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo