GOLIJAT NA PROMETNICAMA

Mercedes-Benz Actros 4163 LS SLT, isporučen 500. po redu tegljač iz kategorije teškaša

Mercedes-Benz Actros  omiljen je izbor među prijevoznicima teških dijelova, primjerice za hidroelektrane i strojeve za posebne namjene.

O kakvom se divu i snagatoru na cesti radi, govori podatak, kako je Mercedes-Benz Actros SLT tegljač s dopuštenom bruto kombiniranom masom do 250 tona.

Stoga nije ni čudo da su prava rijetkost. Actros SLT sada slavi prekretnicu: 500. Proizvedeni primjerak Mercedes-Benz SLT, temeljen je aktualnom Actrosu, a ide u ruke prijevozničke firme TSB Transport-Service Beitinger iz Gundelfingena.

Izvršni direktor TSB-a, Edwin Beitinger, rekao je na primopredaji: “Aktivni smo na području prijevoza teških tereta više od 30 godina i apsolutna fleksibilnost uvijek je bila prioritet i broj jedan s obzirom na naše vlastite standarde kvalitete. Upravo zato , što se tiče četveroosovinskih vozila, oslanjamo se na Actros SLT koji udovoljava svim zahtjevima koje tražimo. ”

Na isporuci je bio i Andreas Schmid, šef Mercedes-Benz prodaje kamiona za južni dio Njemačke. Objasnio je sljedeće: “Oni koji rade na području prijevoza teških tereta zahtijevaju visoko tehnološku opremu i pouzdanost bez kompromisa, što je upravo ono što vozilo iz Actros serije donosi. 500. U nizu SLT učvršćuje dugoročnu vezu između našeg partnera Beitingera i zastupništva Mercedes-Benz Neu-Ulm.”

Ovaj posebni tegljač je Mercedes-Benz Actros 4163 LS SLT. Pokreće ga najmoćniji Mercedes-Benzov kamionski motor, šestcilindrični redni OM 473 motor zapremine 15,6 litara. Ima snagu od 625 KS (460 kW) s okretnim momentom od 3000 Nm, a sve kako bi mogao krenuti na cestu s transportnim teretom do 250 tona. Dekompresijska kočnica motora s turbopunjačem na OM 473 od iznimne je važnosti u sektoru transporta teških tereta. Kočnica motora postiže snagu do 646 KS (475 kW). Kočiona snaga bez trošenja iznosi 980 KS (720 kW) u sprezi s spojnicom za tekućinu (primarni retarder).

Četveroosovinske inačice, čine jezgru SLT ponude. U ovoj konfiguraciji, tehnički dopuštena bruto masa iznosi gotovo 44 tone. Dopuštena bruto kombinirana masa je 250 tona.

SLT je opremljen trostrukim paketom stražnjih osovina koji uključuje upravljivu vodeću osovinu i dvije pogonske osovine. Prednja osovina s čeličnom oprugom dostupna je s nosivošću od 8 tona ili 9 tona. Zračna opruga ima nosivost do 8 tona i njome se upravlja elektrohidraulički. Dvije stražnje osovine na Actros SLT imaju nosivost od 13,4 tone i standardno su opremljene zračnim ovjesom.

Nema sumnje kako će biti od velike koristi i kako slavljenički SLT čeka puno posla…