B KLASA S V8 MOTOROM?

Mercedes-Benz B55 AMG – malo poznati projekt s V8 motorom i 388 KS

Ako ste se ikad pitali može li Mercedes-Benz B klasa imati snažan V8 motor, imamo odgovor za vas…

Premda je većina B klasa prodavana sa dvolitrenim dizelskim motorom (OM 640), bio je tu i manji udio prodanih benzinaca. No, vjerovali ili ne, postoji B klasa sa moćnim benzinskim 5.5 V8 motorom. Konkretni je primjerak izvorno nosio oznaku B 200 CDI sa 136 KS. Međutim, prije 10 godina, 12 polaznika koje je nadzirao voditelj obuke i stručnjak za elektrotehniku zamijenili su dvolitreni turbodizelski motor s 5.5 V8 motorom iz Mercedes-Benz modela E 500.

Nakon promjene motora, B klasa je dobila ime B55 AMG, što znači da je ovo najsnažnija Mercedes-Benz B klasa ikad napravljena. Budući da motor raspolaže sa 530 Nm, 7-stupanjski automatski mjenjač (7G-722.6 mjenjač) i stražnja osovina također su preuzeti iz E-klase. U praksi, pogon više nije na prednjim kotačima već na stražnjim kotačima. Kako je riječ o vozilu izuzetnih performansi, preuzet je kočioni sustav iz Mercedes-Benz C32.

Doduše, zbog kompleksnosti, sigurnosne funkcije poput ABS i ESP sustava ne postoje, pa je pravi izazov voziti ovaj automobil. A kako to sve izgleda, pogledajte u prilogu.

 

Autor