ZA NOVE ANALIZE

Mercedes-Benz je prvi odradio rendgenski test sudara

Foto: Mercedes-Benz

Maksimalna transparentnost i demonstracija tehnologije: zajednički projekt s Fraunhofer društvom u kojem su vidljivi svi procesi u konstrukciji vozila i lutkama, do 1000 oštrih slika u sekundi

Tehnička senzacija počinje vrlo glasnim praskom. Pri brzini od 60 km/h uređaj sa zaštitnom branom zabija se u narančastu limuzinu C-klase i bočno je udara punim plućima. Crash testovi uvijek su nešto posebno – čak i za stručnjake. Ali stvarno poseban dio ovog testa bočnog sudara nalazi se u okviru na stropu hale iznad vozila: linearni akcelerator služi kao rendgenska kamera. Zajedno s Fraunhofer-Institutom za dinamiku velikih brzina, EMI (Ernst Mach Institute) u Freiburgu, Mercedes-Benz je sada izveo prvu rendgensku nesreću u svijetu s pravim automobilom. U vozilu je bila jedna lutka SID II na lijevoj strani okrenuta prema udaru.

Ova tehnološka demonstracija (dokaz koncepta) u EMI istraživačkom postrojenju za nesreće u Freiburgu pokazala je da se tehnologija X-zraka velike brzine može koristiti za vizualizaciju vrlo dinamičnih procesa unutarnje deformacije. Prethodno nevidljive deformacije i njihovi točni procesi tako postaju transparentni. Brojne slike visoke rezolucije omogućuju preciznu analizu.

“Mercedes-Benz rendgenska nesreća postavlja prekretnicu u razvojnim alatima budućnosti. Uz izravan pogled u skrivenu unutrašnjost, može pomoći u donošenju važnih zaključaka za daljnje poboljšanje sigurnosti vozila. Mercedes-Benz time potvrđuje svoju ulogu pionira sigurnosti u automobilskoj industriji.” govori Markus Schäfer, član upravnog odbora Mercedes-Benz Group AG i direktor razvoja tehnologije.

Foto: Mercedes-Benz

“Uspješan pad rendgenske snimke pruža nam dragocjene uvide u daljnju optimizaciju naše tehnologije za hvatanje prethodno nedostupnih informacija. Fraunhofer EMI stoga dosljedno slijedi svoju strategiju korištenja rendgenskog snimanja velike brzine kako bi dinamičke procese učinio vidljivima.” dodaje doktor Malte Kurfiß, voditelj Centra za testiranje sudara, Fraunhofer EMI.

“Prva svjetska rendgenska nesreća pokazuje da rendgenska tehnologija može pružiti nove uvide. Saznajemo što se događa unutar vozila i s lutkama tijekom nesreće.X-zrake također nude priliku za daljnje poboljšanje kvalitete modela digitalnih prototipova.” riječi su prof. dr. Paul Dick, direktora za sigurnosti vozila marke Mercedes-Benz AG.

Tijekom testa sudara, zrake svijetle kroz karoseriju i sve lutke odozgo. Ispod ispitnog vozila nalazi se ravni detektor. Služi kao prijemnik digitalne slike u rendgenskom sustavu: kada zračenje pogodi detektor, generira se električni signal. Intenzitet toga ovisi o tome koliko su zračenje prethodno apsorbirali vozilo i lutka. To utječe na sivu vrijednost koja je kasnije vidljiva – slično rendgenskom pregledu prtljage u zračnoj luci ili takvim slikama koje je napravio liječnik.

Foto: Mercedes-Benz

U milisekundama stvarnog vremena udara, X-ray sustav snima oko 100 fotografija. Kombinirani u video, oni pružaju vrlo uzbudljive uvide u ono što se događa unutar komponenti bitnih za sigurnost i u tijelu lutke tijekom sudara. Na taj je način moguće detaljno promatrati kako je prsni koš lutke utisnut ili kako je dio deformiran. Važan dio na putu od istraživanja do industrijske primjene je činjenica da pad X-zraka ne utječe na druge alate za analizu. Čak i unutarnje kamere u vozilu za testiranje sudara snimaju bez ikakvih smetnji.

Inače, Fraunhofer je vodeća organizacija za primijenjena istraživanja u Europi. Pod njegovim okriljem, 76 instituta i istraživačkih ustanova radi na lokacijama diljem Njemačke. Više od 30.000 zaposlenika generira godišnji opseg istraživanja vrijedan više od 2,9 milijardi eura.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo