PREMIJERNO

Mercedes-Benz upravo predstavio novo MBUX korisničko sučelje nadolazeće S klase!

-

Mercedes-Benz odlučio je kako će novu perjanicu, model S klase, predstavljati u nekoliko etapa. Prvo su odlučili obuhvatiti interijer i novu, MBUX tehnologiju…

Premda je prva generacija MBUX sustava koja je debitirala u aktualnoj, kompaktnoj A klasi fantastična, proizvođač iz Stuttgarta danas je premijerno prikazao novu, drugu generaciju tog sustava. Umjetna inteligencija MBUX nikad nije bila sofisticiranija, a svoju će premijeru imati u nadolazećem modelu Mercedes-Benz S klase (W223).

Od sad će u vrhunskom MBUX iskustvu moći uživati i putnici na stražnjoj klupi, a budući da je koncept S klase zapravo i boravak na stražnjoj klupi te uživanje u svim blagodatima dok vas netko drugi vozi, to će od sada poprimiti novu dimenziju. Pristup do čak tri dodirna zaslona te brojne funkcije i kontrole opcija kao što su MBUX unutrašnji asistent ili glasom upravljani asistent “Hey Mercedes”.

(foto: Mercedes-Benz)

Zahvaljujući upravo ovim značajkama, interijer nove S klase bit će najnapredniji i najsofisticiraniji do sada; prikazi na do pet velikih zaslona, dijelom s OLED tehnologijom, itekako olakšavaju kontroliranje vozila i sve funkcije udobnosti. Valja napomenuti kako je na prvom mjestu uvijek ljudski faktor, a mogućnosti prilagođavanja i intuitivne uporabe postale su još veće. Potonje se odnosi na već spomenuta stražnja sjedala, ali i na vozačku poziciju. Novi 3D prikaz vozača po prvi put pritiskom na tipku nudi zanimljivi, prostorni prikaz, a upravo se taj, zanimljivi trodimenzionalni efekt postiže bez nošenja 3D naočala.

(foto: Mercedes-Benz)

Za provjeru i registraciju vozača novi MBUX koristi kombinaciju otiska prsta, prepoznavanje lica i glasa. Jedinstvena značajka MBUX sučelja je njegovo umrežavanje sa širokim rasponom sustava vozila i senzorskih podataka. Na primjer, funkcija upozorenja u S-klasi prilikom izlaska sada koristi kamere za prepoznavanje da putnik želi izaći iz vozila. Ako se detektira drugi sudionik u prometu u mrtvom kutu, aktivno ambijentalno osvjetljenje postaje dio sustava upozorenja i trepće crveno. MBUX unutrašnji asistent provjerava je li dječja sjedalica pravilno učvršćena za sjedalo suvozača. Također se nadzire razina pažnje vozača. Ako se detektiraju znakovi mikro-sna, ATTENTION ASSIST funkcija upozorava vozača.

Sljedeća etapa predstavljanja značajki S klase zakazana je za nekoliko tjedana, a već sad možemo sa sigurnošću reći kako prezentaciju željno iščekujemo.

 

Autor