OVAKO JE SVE POČELO PRIJE 90 GODINA

Mercedes-Benz W25 (1934.), razlog zašto je marka dobila nadimak ‘srebrna strijela’

Foto: Mercedes-Benz

Prije 90 godina, ovaj srebrni jednosjed skovao je naziv koji se i danas odnosi na Mercedes-Benz trkaće automobile – “Srebrne strijele”.

Mercedes-Benz W 25 debitirao je na utrci Eifel na Nürburgringu 3. lipnja 1934. Manfred von Brauchitsch pobijedio je na utrci, postavivši novi rekord staze s prosječnom brzinom od 122,5 km/h. Ovo je bio početak priče o uspjehu koja se proteže na najnovije trkaće automobile Mercedes-AMG Petronas tima Formule 1.

Foto: Mercedes-Benz

Muzej Mercedes-Benz slavi jedinstvenu tradiciju sportskog uspjeha marke u odjelu “Legend Room 7”. Legendarni W 25 se ovdje može vidjeti kao zvijezda među mnogim drugim jarko srebrnim trkaćim automobilima marke. Soba se zove “Srebrne strijele – utrke i rekordi”. To je zato što su vozila koja obaraju rekorde s motorima s osam i dvanaest cilindara također izvedena iz prvog “Silver Arrow” modela.

Foto: Mercedes-Benz

Kako su se vozači osjećali u 750 kilograma teškom automobilu Formule W 25? Pogled iz kokpita preko velikog, tankog upravljača i kroz malo vjetrobransko staklo, dovoljno da se zamislite koliko je hrabrosti trebalo biti u tim vozačima. Armaturna ploča s brojačem okretaja i mjeračima ulja i rashladne tekućine svedena je na najosnovnije.

Foto: Mercedes-Benz

W 25 je aerodinamički optimiziran monoposto s izloženim kotačima. Predstavlja novu eru konstrukcije trkaćih automobila u Mercedes-Benzu.

W 25 razvijan je od 1933. kao klasični trkaći automobil s prednjim središnjim motorom. Dodatno je poboljšan tijekom korištenja u motosportu do 1936. Debitirao je s kompresorskim 3,4-litrenim rednim osmocilindričnim motorom (M 25 A), koji je isporučivao do 260 kW (354 KS) pri 5800 o/min. 4-litreni M 25 B motor sa do 316 kW (430 KS) uslijedio je iste godine, 1934. Ispušna cijev još uvijek otkriva plavkastu nijansu od toplina ispušnih plinova.

Spomenuti legendarni bolid W 25 je bio brz, postizao je najveće brzine do 300 km/h. Ali brzina se također računala u boksu. Neka prošla vremena, s puno emocije…

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo