MINI proslavio 21 godinu proizvodnje nove generacije modela

MINI i proizvodni pogoni ove marke u Oxfordu i Swindonu slave 21. godinu proizvodnje izvedbe koja je ikona premiuma u segmentu malih automobila za 21. stoljeće…

Uspjeh koji sada traje više od dva desetljeća, nema kraja. Početkom 2001. godine u Swindonu je započela proizvodnja MINI dijelova. A malo kasnije, 26. travnja 2001., prvi je novi MINI sišao s proizvodne trake u Oxfordu. Od tada je MINI u Velikoj Britaniji izgradio više od pet milijuna premium automobila. Samo u tvornici u Oxfordu trenutno se grade MINI s 3 vrata, MINI s 5 vrata i MINI Clubman, kao i potpuno električni MINI Cooper SE – svi zajedno na istoj proizvodnoj liniji.

Predsjednik upravnog odbora BMW Group Oliver Zipse bio je zadužen za proizvodnju u tvornici MINI u Oxfordu od 2007. do 2008. Povodom 20. obljetnice početka proizvodnje dodao je: „Čestitam svima u MINI Plants Oxford i Swindon za postizanje tako velike proizvodne prekretnice. Još uvijek imam vrlo lijepe uspomene na svoje vrijeme na Oxfordu. Bilo je pravo zadovoljstvo raditi u domu i srcu marke MINI s tako angažiranim i strastvenim ljudima, od kojih je gotovo jedna četvrtina ovih 20 ili više godina posvetila izgradnji naših automobila. ”

Trenutno više od 4.500 visoko kvalificiranih zaposlenika radi u MINI pogonima u Oxfordu i Swindonu, uključujući 130 pripravnika. Zajedno, ovaj snažni tim osigurava da se na Otoku rodi oko 1.000 MINI svaki dan – svakih 67 sekundi jedan primjerak.

Peter Weber, generalni direktor biljaka Oxford i Swindon od 2019., također je prokomentirao ovaj značajan uspjeh: „Izuzetno sam ponosan na naše timove u Oxfordu i Swindonu i nevjerojatan posao koji rade. Njihova kontinuirana predanost i strast tijekom posljednjih 20 godina pomogla je ojačati ugled marke MINI u cijelom svijetu. ”

Postrojenja Oxford i Swindon već imaju vrlo dugu tradiciju kao proizvodna mjesta: automobili se tu grade 65 godina (Swindon) i čak 108 godina (Oxford). Ne treba ni govoriti koliko je primjerice samo pogon u Oxfordu zanimljvi mamac za turiste, a posebno ljubitelje marke.