UVODNIK

Nema nesigurnih automobila, ima nesigurnih vozača!

Dolazak novih karoserijskih formi, aktualizirala je vječnu temu: koji su automobili najsigurniji. Ima logike kazati kako su monovolumeni sigurniji od limuzina, jer su veći i masivniji, a sve popularnija SUV-ovi i crossoveri u dodatnoj su prednosti, jer su još veći i masivniji.

Po toj logici najsigurniji su klasični teški terenci, jer imaju masivnu noseću šasiju te još čvršću i uzdignutiju karoseriju. To ima jako utemeljenje, jer su takvi automobili, neovisno od broja Euro-NCAP zvjezdica, u prednosti u sudaru s manjim i lakšim autima.

Pored stvarnog učinka, teška karoserija ima i jak psihološki učinak. No, to je samo jedna strana medalje, jer postoji pasivna i aktivna sigurnost, a one su često postavljene suprotno. Manji su automobili okretniji, u pravilu bolje koče i ubrzavaju od velikih. Spašavanje iz škara prilikom pretjecanja znatno je lakše s malim automobilom nego velikim. Isto vrijedi i u situacijama kad treba izbjeći pješaka, životinju ili prepreku na cesti. U svim tim situacijama pasivno sigurni terenci aktivno su vrlo nesigurni.

Pravila, dakle, nema, premda se pokazalo da kabrioleti imaju upitnu sigurnost kod prevrtanja . No, pritom treba jasno naglasiti da se takve nesreće događaju vrlo rijetko, a i kad se dogode kabrioleti nisu potpuno bespomoćni. Usto, takvi automobili imaju niže težište i stabilniji su (skinut je krov, a dodatno je ojačana podnica), a imaju i znatno bolju vidljivost od običnih automobila. Svima je, ipak, jasno da je za sigurnost najvažniji – vozač. Stil vožnje, striktno pridržavanje propisima i izbjegavanje riskantnim situacijama najvažniji su za povećanje sigurnosti u vožnji.

To podjednako vrijedi u svakom automobilu. Statistike stradanja na našim cestama pokazuju da su za 70 posto nesreća krivi vozači. MUP tvrdi da su krivi za čak 95 posto, no to nije realno. U mnogim situacijama, kad vozač izgubi kontrolu nad upravljačem, utvrdi se da su za nesreće krive ceste – prometno rješenje, izvedba ceste, signalizacija.Naravno, ispravnost automobila također ima velik utjecaj na sigurnost, što se posebice odnosi na gume, kočnice, upravljački mehanizam i ovjes. Zbog toga je štednja na održavanju i servisiranju automobila, posebice na gumama, nejnerazumnija i najneisplativija štednja. Jedno je neupitno – najsigurniji je auto – ispravan auto.