NA DANAŠNJI DAN

3. prosinca 1910. na autosalonu u Parizu uvedena neonska rasvjeta

Wikimedia Commons
-

Neonska rasvjeta, koju je izumio francuski fizičar Georges Claude, premijeru je imala prije 112 godina na salonu u Parizu

Demonstracija neonske rasvjete na autosalonu u Parizu trajala je do 18. prosinca 1910. Tijekom sljedećih pedeset godina neon će porasti u upotrebi, osvjetljavajući tisuće znakova diljem svijeta. Tehnologija Claudeove neonske svjetleće svjetiljke i danas se široko koristi, posebice kao sastavni dio plazma zaslona i televizora.

Kao kemičar, Claude je napravio niz značajnih otkrića. U proučavanjima inertnih plinova otkrio je da propuštanjem električne struje kroz njih proizvodi svjetlost. Kasnije je proizveo neonsku svjetiljku, a njegov zaslon u Parizu bio je u obliku dvije dugačke cijevi. Prilagodba natpisima bila je očita i prva je neonska reklama 1912. prodana pariškom brijaču. Claude će se kasnije obogatiti svojim izumom.

Earle C. Anthony, trgovac automobila iz Los Angelesa, je 1923. od Claudeove tvrtke kupio i dvije svjetleće reklame, koje je iskoristio da pokrene proizvodnju. Neonske reklame su uskoro postale vrlo popularne i prepoznatljiv simbol mnogih američkih gradova. Za manje od dvadeset godina, u SAD-u bilo je dvije tisuće tvrtki koje su proizvodile neonske reklame.

Do 1950-ih urbana središta bila su doslovno osvijetljena komercijalnim natpisima i reklamama – od kojih neke postoje i danas.

Autor