U JEDNOM GRADIĆU

Nijemci bez milosti, električni automobili ne smiju više u podzemnu garažu!?

Jedan gradić u Njemačkoj više ne želi riskirati, nakon zapaljenja jednog automobila (s benzinskim motorom), sad idu korak dalje…

Kako javlja njemački portal InFranken.de, tamošnje vlasti u gradiću Kulmbachu odlučile zabraniti vlasnicima električnih automobila parkiranje s njihovim vozilima u jednoj podzemnoj garaži. Do odluke su gradski čelnici došli u dogovoru s vatrogascima, a povod je bio požar u podzemnoj garaži u kojoj je prije par mjeseci izgorio – jedan automobil s benzinskim motorom.

Stvarno djeluje diskirminirajuće i čudno, ali… Strah je utemeljen na činjenici da električni auti gore duže i da se mogući požar teže gasi. S dugotrajnim plamenom postoji mogućnost da betonski dijelovi garaže popucaju i da se armirano željezo otopi.

Još jedna garaža u Njemačkoj ima ista pravila, a navodno se spremaju i brojne druge zabrane. O svemu se oglasio i Njemački autoklub (ADAC), koji je očito uvidio kako bi ovo mogao izazvati domino efekt.

U priopćenju stoji: Ako se i drugi garažni koncesionari ugledaju na Kulmbach, to bi bio kobni zastoj u širenju električne mobilnosti u Njemačkoj. Požar na vozilima nije isključen, ali to se odnosi na sve vrste pogona. Nema dokaza koji ukazuju na to da će električni automobili, s ili bez posljedica nesreće, gorjeti više od automobila s motorima s unutrašnjim izgaranjem. Prema vatrogasnim službama i osiguravateljima, ne postoje značajne razlike u pogledu procjene rizika. Rizici prilikom punjenja električnog automobila u podzemnom parkiralištu su minimalni, pod uvjetom da je električna instalacija i punionica profesionalno instalirana i održavana.

Zasad nema informacija da električni automobili gore češće od onih s dizelskim ili električnim motorima, ali kao pozitivnu okolnost treba uzeti da je električni vozni park mnogo mlađi. Baš su na piku ti ‘strujaši’…

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin