U JEDNOM GRADIĆU

Nijemci bez milosti, električni automobili ne smiju više u podzemnu garažu!?

-

Jedan gradić u Njemačkoj više ne želi riskirati, nakon zapaljenja jednog automobila (s benzinskim motorom), sad idu korak dalje…

Kako javlja njemački portal InFranken.de, tamošnje vlasti u gradiću Kulmbachu odlučile zabraniti vlasnicima električnih automobila parkiranje s njihovim vozilima u jednoj podzemnoj garaži. Do odluke su gradski čelnici došli u dogovoru s vatrogascima, a povod je bio požar u podzemnoj garaži u kojoj je prije par mjeseci izgorio – jedan automobil s benzinskim motorom.

Stvarno djeluje diskirminirajuće i čudno, ali… Strah je utemeljen na činjenici da električni auti gore duže i da se mogući požar teže gasi. S dugotrajnim plamenom postoji mogućnost da betonski dijelovi garaže popucaju i da se armirano željezo otopi.

Još jedna garaža u Njemačkoj ima ista pravila, a navodno se spremaju i brojne druge zabrane. O svemu se oglasio i Njemački autoklub (ADAC), koji je očito uvidio kako bi ovo mogao izazvati domino efekt.

U priopćenju stoji: Ako se i drugi garažni koncesionari ugledaju na Kulmbach, to bi bio kobni zastoj u širenju električne mobilnosti u Njemačkoj. Požar na vozilima nije isključen, ali to se odnosi na sve vrste pogona. Nema dokaza koji ukazuju na to da će električni automobili, s ili bez posljedica nesreće, gorjeti više od automobila s motorima s unutrašnjim izgaranjem. Prema vatrogasnim službama i osiguravateljima, ne postoje značajne razlike u pogledu procjene rizika. Rizici prilikom punjenja električnog automobila u podzemnom parkiralištu su minimalni, pod uvjetom da je električna instalacija i punionica profesionalno instalirana i održavana.

Zasad nema informacija da električni automobili gore češće od onih s dizelskim ili električnim motorima, ali kao pozitivnu okolnost treba uzeti da je električni vozni park mnogo mlađi. Baš su na piku ti ‘strujaši’…

Autor