NISSAN ARIYA

Nissan Ariya novi je potpuno električni coupe crossover koji nudi do 610 kilometara dosega

Nissan je danas svijetu predstavio potpuno novi električni coupé-crossover imena Ariya kojim najavljuje budućnost svojih električnih vozila…

Virtualno svjetsko predstavljanje novog električnog modela održalo se u Nissanovu paviljonu u Yokohami koji će uskoro biti otvoren.

(foto: Nissan)

Novi električni coupé-crossover nudi snažna ubrzanja, uglađen i tihi rad te udobnu i luksuznu, gotovo salonsku unutrašnjost. Sustavi za pomoć u vožnji, glasovno upravljanje i potpuna povezanost povećavaju sigurnost na cesti i stvaraju ugodno ozračje za vozača i putnike. Zahvaljujući dometu do 500 km (mješoviti ciklus vožnje prema WLTP-u, homologacija u tijeku), Ariya je savršen partner za svakodnevnu vožnju i za dulja putovanja.

(foto: Nissan)

Nissan Ariya temelji se na konceptnom vozilu sličnog imena koji je predstavljen na Tokijskom salonu automobila 2019., premda smo elemente njegova dizajna prvi put mogli vidjeti još u modelu IMx, predstavljenom na Tokijskom salonu automobila 2017. Riječ je o prvom serijskom modelu koji otkriva novi električni identitet marke Nissan i koji nas uvodi u novu eru automobilske industrije u kojoj će elektrifikacija, optimizirana arhitektura platforme i napredna umjetna inteligencija biti standard.

„Ariya je odraz naše posvećenosti tomu da olakšamo živote svojim kupcima”, izjavio je Ashwani Gupta, Nissanov operativni direktor. „Povezujući napredan dizajn, snažne motore i besprijekornu salonsku unutrašnjost ispunjenu naprednom tehnologijom, Ariya nudi udobnost i praktičnost ne samo za vozača, već i za ostale putnike.”

(foto: Nissan)

U pogledu pogona, tu zadaću ispunjava elektromotor koji se pritom nudi u nekoliko izvedbi, uključujući inačice s pogonom na dva ili četiri kotača. Ovakva ponuda ispunjava potrebe širokog kruga kupaca, što je u konačnici i cilj proizvođača. Inženjeri su ugodili dualni električni motor i sustav e-4ORCE kako bi postigli neusporedivu udobnost u vožnji. Uzdužno njihanje vozila smanjeno je zahvaljujući prikupljanju energije kočenja s pomoću stražnjeg motora, uz standardno prikupljanje energije kočenja s pomoću prednjeg motora koje je karakteristično za električna i hibridna vozila.

Ariya 63 kWh osnovna je inačica s pogonom na stražnje kotače koja je stvorena za gradsku i prigradsku upotrebu. Raspolaže snagom od 215 KS i 300 Nm okretnog momenta dostupnog odmah, što u praksi znači ubrzanje do ‘stotke’ za 7,5 sekundi. Domet iznosi 450 kilometara.

Ariya 87 kWh, također raspolaže s pogonom na dva kotača koja u odnosu na prethodnu inačicu nudi motor koji razvija 239 KS te veći domet od čak 610 kilometara prema japanskim testiranjima, dok se WLTP testiranja tek moraju provesti.

(foto: Nissan)

Za one najzahtjevnije, tu je Ariya e-4ORCE 87 kWh Performance, a upravo on predstavlja sam vrhunac, svojevrsan šlag na tortu u ponudi ovih modela. Osim što raspolaže s većom snagom (394 KS), ta se varijanta izdvaja najboljim omjerom performansi i tehnologije; sprint do stotke traje svega 5 sekundi, a pritom se nudi domet od 580 km.

Moderan i izuzetno prostran kokpit jedna je od najboljih odlika nadolazećeg modela, a uz novi dizajn volana vozača će veseliti novi infotainment sustav veličine 12,3-inča koji se može ažurirati i putem interneta. Također, ispred vozača se nalazi novi, pregledni 12,3-inčni digitalni kokpit sa različitim prikazima potrošnje, audio-sustava ili sustava pomoći za vožnje.

Bogata sigurnosna oprema te čuveni Pro Pilot sustav koji se može naći u modelu Leaf bogatiji je i napredniji. U kombinaciji s navigacijskim sustavom Navi-link nudi još bolje iskustvo vožnje od prve inačice predstavljene u modelu LEAF. Osim što pruža podatke o stanju na cesti i olakšava upravljanje s pomoću senzora, ujedno i pojednostavnjuje vožnju jednim trakom autoceste.

Za cijenu ćemo, doduše, još ipak malo pričekati…

 

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo