Nissan planira komercijalizirati do 2027. godine usluge autonomne mobilnosti u Japanu

Foto: Nissan

Društvo Nissan Motor Co., Ltd. objavilo je plan komercijalizacije vlastitih usluga autonomne mobilnosti u Japanu.

Time je društvo poduzelo značajan korak prema ostvarenju svoje dugoročne vizije Nissan Ambition 2030, čiji je cilj osnažiti mobilnost kroz rješavanje problema s uslugama prijevoza s kojima se suočavaju lokalne zajednice u Japanu. Lokalne zajednice suočavaju se s nekoliko izazova vezanih uz mobilnost, kao što je nedostatak vozača zbog sve starijeg stanovništva. Nissan ovime želi pružiti niz novih usluga koje će osigurati slobodno kretanje.

Štoviše, poslovne modele za pružanje usluga mobilnosti u Japanu i šire testira još od 2017. Među ostalim, to čini u gradskom području Minato Mirai u Yokohami te gradu Namie u prefekturi Fukushima gdje je usluga mobilnosti s osobljem „Namie Smart Mobility” u primjeni od 2021. Usluge autonomne mobilnosti Nissan testira i izvan granica Japana – primjerice u Londonu i drugim dijelovima Ujedinjene Kraljevine uz podršku tamošnje vlade.

Ohrabren novim znanjima, Nissan u suradnji s trećim stranama, kao što su lokalna tijela i prijevoznici, namjerava ponuditi usluge autonomne mobilnosti s početkom fiskalne godine 2027. Testiranje usluge započet će u fiskalnoj godini 2024. u gradskom području Minato Mirai, dok bi se u sljedećoj fiskalnoj godini testiranje moglo proširiti i na druga područja. Tijekom razdoblja testiranja, razina autonomne vožnje postupno će se optimizirati u skladu s ocjenom prihvatljivosti takve usluge kod kupaca, a sve kako bi se omogućili oblici prijevoza bez vozača.

U nastavku donosimo širi vremenski plan implementacije usluge:

Fiskalna godina 2024. Testne vožnje autonomnog vozila temeljenog na monovolumenu Serena u gradskom području Minato Mirai u Yokohami.
Fiskalne godine 2025. – 2026. Testovi demonstracije usluge u Yokohami, uključujući gradska područja Minato Mirai, Sakuragi-cho i Kannai, u kojima će sudjelovati ukupno 20 vozila (s vozačem).
Fiskalna godina 2027. Početak pružanja usluga u tri do četiri općine (uključujući ruralna područja) uz pomoć nekoliko desetaka vozila. Rasprava o konačnom broju općina zasad je još u tijeku.

Promidžba ove inicijative odvijat će se u bliskoj suradnji s japanskim Ministarstvom gospodarstva, trgovine i industrije, Ministarstvom zemljišta, infrastrukture, prometa i turizma te drugim ključnim ministarstvima. Ministarstva će također promicati inicijative za realizaciju novih usluga autonomne mobilnosti u Odboru za ubrzanje razvoja mobilnosti četvrte razine koji ujedno organiziraju.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo