SVE SPROIJE

Nizozemci već godinu dana na autocestama voze uz ograničenje od 100 km/h, ima li efekta?

Uvjerenja mnogih kako će vozači biti puno brži od propisane brzine, ipak se nisu pokazala točnim, ali…

Na nizozemskim autocestama prije točno godinu dana završen je prelazak sa 130 km/h na 100 km/h maksimalne brzine vožnje, piše Revija HAK. Tada se brzina na autocestama naravno smanjila, ali čini se da Nizozemci voze još sporije od toga. Flitsmeister (nizozemska mobilna aplikacija za Android i iOS koja upozorava svoje korisnike na kamere i druge prometne prepreke) je izračunao kolika je prosječna brzina na nekoliko ruta nakon donošenja te odluke i došao do zaključka da se vozači prilično drže novog pravila i da su od tada čak i malo usporili.

Na autocesti A2 Vianen-Den Bosch, prosječna brzina pala je sa 106 km/h u ožujku i travnju prošle godine na sadašnjih 104 km / h. Prosječna brzina smanjila se i na tri od četiri druge mjerene rute: na A27 Utrecht-čvor Eemnes sa 107 na 105 km/h, na A28 Groningen-Assen ostala je 105 km/h, na A12 De Meern-Haag prosječna brzina pala je sa 104 na 103 km/h dok je na A4 Leimuiden-Schiphol brzina pala s 99 na 93 km/h.

Nizozemci su poprilično miran narod. No, i dalje ostaje pitanje, automobili i njihove sigurnosne tehnologije drastično su napredovali, a propisi su sve stroži. Nema baš logike…

foto: Audi

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin