Što napraviti nakon ulijevanja benzina u dizelaša?

Ne pokušavajte ni paliti motor niti voziti! Trebate odšlepati automobil kod mehaničara ili pozvati ga da dođe, jer treba ispustiti pogrešno gorivo iz visokotlačne pumpe, filtra i cijelog gorivnog sustava…
Ako u dizelski motor ulijete benzin (što je znatno štetnije i teže za riješiti nego suprotno!) važno je to otkriti čim prije, prekinuti krivo tankiranje ili ne startati  motor, ako je u spremnik uliveno krivo gorivo.
Naime, benzinsko gorivo u dizelskom motoru, pri povišenim tlakovima kompresije, izaziva nekontrolirane detonacije, uz znatni porast mehaničkog i toplinskog opterećenja vitalnih sklopova, posebno čela klipa.
Zbog toga trebate automobil odšlepati u kvalitetan servis za dizelske motore, odnosno serviser treba doći do vas, kako bi ispustio krivo gorivo iz visokotlačne pumpe, filtra, zajedničkog voda (common-raila) i priključnih cijevi do brizgaljki. Mala količina benzina zaostalog u brizgaljkama uklanja se u postupku paljenja.
Budući da je teško potpuno ispustiti krivo gorivo iz spremnika, preporučljivo je još jednom ispustiti gorivo i uliti pravilno. Kako bi se smanjili rizici oštećenja, u dizelsko je gorivo preporučljivo staviti dva posto dvotaktola (ne motornog ulja, jer ono teže izgara pa u korori za izgaranje može zaostati čađa/talog).

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo