10. ožujka 1927. rođen Robert Kearns, dugo nepriznati izumitelj intervalnih brisača

Brisači vjetrobranskog stakla uvedeni su 1920-ih, no suvremeni sustav s intervalnim radom djelo je Roberta Kearnsa (1927. – 2005.), jedne od najzanimljivijih osoba u povijesti automobilskih izuma, američkog znanstvenika tragične sudbine…

Na vlastitom je vjenčanju 1953. doživio bizarnu nesreću, kad ga je čep od šampanjca pogodio u lijevo oko, praktički ga lišivši vida na njemu. Deset godina kasnije je Kearns, vozeći po kiši, shvatio da ga iznimno živcira jednolični ritam brisača.

Poluslijep, razmišljao je o ljudskoj fiziologiji i o tome kako se naši kapci, svojevrsni prirodni brisači, svakih nekoliko sekunda spuštaju, no naše treptanje nije prirodno ritmično i jednolično. Temeljem tog razmišljanja konstruirao je intervalne brisače, bazirane na pražnjenju kondenzatora.

Ponudio je ugradnju vodećim proizvođačima automobila no svi su ga odbili, a u Fordu su naglasili da su se odlučili za izgradnju sličnog, ali ne Kearnsovog sustava, kada su 1969. ponudili tu novost kupcima Mercuryjevih modela.

Kearns je to prihvatio, a onda mu je 1976. sin donio jedan sustav za kontrolu rada brisača iz nekog Forda. Rastavivši ga, shvatio je da je sustav potpuno identičan njegovom! Podigao je sudsku tužbu, prvo protiv Forda, a kasnije i protiv Chryslera, GM-a, Mercedes-Benza i nekih japanskih proizvođača.

No, paralelno s tim uništen je njegov privatni život: rastava od žene, problemi s paranojom, živčani slomovi, psihijatrijska liječenja, svađe s odvjetnicima, samostalno preuzimanje vođenja postupka na sudu, golemi dugovi za odvjetničke troškove.

Dobio je sudske sporove protiv Forda i Chryslera, premda nije sigurno da su mu iznosi uopće pokrili dugove, ponajprije prema pravnim zastupnicima, dok su u ostalim parnicama nastupile zastare.

Sve je to detaljno objašnjeno i u kultnom filmu ‘Bljesak genija’ iz 2008., nastalom tri godine nakon Kearnsove smrti od tumora na mozgu i dugogodišnje borbe s Alzheimerovom bolešću.

Komentari