NA DANAŠNJI DAN

10. ožujka 2012. otvoren fascinantan muzej u Modeni posvećen Enzu Ferrariju

Namjenski izgrađeni muzeji automobila zadnjih su godina postali prava arhitektonska remek-djela, a nakon fascinantnih zdanja Porschea i Mercedes-Benza u Stuttgartu svi su sa zanimanjem čekali talijanski odgovor…

Bačenu je rukavicu uhvatio najjači igrač, Ferrari, svjestan nedostatnosti postojećeg muzeja u Maranellu. Formalno, fondaciju posvećenu očuvanju uspomene na lik i djelo Enza Ferrarija nije osnovala sama tvornica, no puna podrška odmah je dana projektu uglednog češkog arhitekta Jana Kaplickog.

On je nažalost preminuo 2009. i nije dočekao otvorenje svog remek-djela, koje je dovršio pomoćnik Andrea Morgante. I preživjeli Enzov sin, Piero Lardi, sudjelovao je u otvaranju.

Fascinantan spoj tradicije i futurizma, muzej je zapravo sagrađen oko rodne kuće Enza Ferrarija, obnovljene i suprotstavljene organskim oblicima samog muzeja.

Koji je, zanimljivo, ispunjen eksponatima koji ne veličaju samo famu Propetog konjića, nego je posvećen u nemaloj mjeri i ostalim protagonistima sage o talijanskom automobilizmu, ali i povijesti Formule 1.

Pomalo nalik Porscheovom muzeju dominira bijela boja, na kojoj se još jače ističu fantastični eksponati. Muzej je postigao veliki uspjeh i postao novo mjesto hodočašća automobilskih fanatika iz čitavog svijeta.

Početkom 2014. tvornica je pojačala stupanj direktne involviranosti, te se očekuje kako će ipak nešto veća fokusiranost budućih eksponata biti na modelima Ferrarija i Maseratija.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin