NA DANAŠNJI DAN

14. ožujka 1914. rođen Lee Petty, trostruki prvak serije NASCAR

Lee Arnold Petty (1914. – 2000.), rođen u  Sjevernoj Karolini, jedan je od najuspješnijih vozača u ranoj povijesti NASCAR serije…

Već u zreloj dobi nastupio je u prvoj utrci tog tada novog natjecanja i u svakoj od prvih 11 sezona bio među prvom petoricom u ukupnom poretku! Čak se triput okitio i naslovom prvaka, u sezonama 1954., 1958. i 1959., a u zadnjoj od navedenih upisao se u povijest i kao prvi osvajač najznačajnije NASCAR utrke, Daytona 500.

Pritom, doduše, vrijedi spomenuti kako mu je pobjeda dodijeljena tek dan nakon utrke, kada je pregledavanjem filmske snimke utvrđeno kako je ipak upravo on prvi prošao ciljem.

Lee Petty se povukao iz svijeta utrka 1964., nakon što je ukupno ostvario čak 54 pobjede u NASCAR utrkama, u svojim automobilima s legendarnim brojem 42, odgovorom na pitanje io smislu svega.

No ostao je vezan za momčad Petty Enterprises, koju je osnovao, a koja će dobrim dijelom narednih dva desetljeća biti među najboljima u sportu. Glavni razlog ipak je bio ‘Kralj’, Leejev sin Richard Petty, koji s čak 200 pobjeda i sedam titula ostaje najveći i najuspješniji vozač u povijesti ovog natjecanja.

Kasniji naraštaji dinastije nažalost više nisu dostigli ovu razinu uspjeha, a momčad je 2008. neslavno ostala bez sponzora i nestala sa scene. Nije dočekao da vidi taj tužan trenutak. Lee Petty, trostruki prvak serije NASCAR, umro je 5. travnja 2000.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin