15. ožujka 1935. osnovana prva tvrtka za proizvodnju ‘mačjih očiju’

Romantična priča kaže kako je britanski izumitelj Percy Shaw jedne noći vozio zavojitim putem u blizini rodnog Halifaxa i svjetlima obasjao mačku koja je sjedila na ogradi…

Svjetlo se odbilo od očiju mačke, što mu je pomoglo shvatiti kako cesta zavija i stoga nije sletio. Inspiriran time osmislio je princip tzv. ‘mačjih očiju’, malih reflektirajućih površina, obično u paru, koje se nalaze na cesti ili uz nju te na dijelovima sa slabijom vidljivošću pomažu vozačima da prate tijek ceste.

Patentirao je svoj izum i u Halifaxu osnovao Reflecting Roadstuds Ltd., prvu tvornicu ‘mačjih očiju’ na svijetu. Shaw je postao tipični britanski ekscentrični bogataš, a preminuo je 1976. u dobi od 86 godina.

Njegov izum se, pogotovo nakon ere zamračenja tijekom II. svjetskog rata, pokazao vrlo iskoristiv i ugrađen je u mnoge ceste i ograde oko njih diljem svijeta.

Pa ipak, kasnije se ispostavilo da je priča o mački kao inspiraciji najvjerojatnije bila samo marketinški trik, nastao nakon što je odlučeno da se izum nazove ‘mačje oči’.

Shaw je potkraj života potvrdio da je inspiraciju zapravo dobio iz odbljeska svjetala od tramvajskih tračnica. Što god bila istina, nema sumnje kako je riječ o izumu koji je spasio mnoge živote.

Komentari