NA DANAŠNJI DAN

15. ožujka 1935. osnovana prva tvrtka za proizvodnju ‘mačjih očiju’

Foto: Calderdale Museums

Legenda kaže kako je engleski izumitelj i poduzetnik Percy Shaw, rođen 15. travnja 1890., jedne noći vozio zavojitim putem blizu rodnog Halifaxa i svjetlima obasjao mačku na ogradi…

Automobilsko svjetlo se odbilo od očiju mačke, što mu je pomoglo shvatiti kako cesta zavija i stoga nije sletio. Inspiriran time osmislio je princip tzv. ‘mačjih očiju’, malih reflektirajućih površina, na stupićima uz rub prometnice, koji pomažu vozačima da noću i pri slabijoj vidljivošću prate njenu putanju.

Percy Shaw je svoj izum  patentirao 1934. U Halifaxu je osnovao Reflecting Roadstuds Ltd. te je 15. ožujka 1935. počela proizvodnja prvih ‘mačjih očiju’ na svijetu. Njegov se izum, pogotovo nakon ere zamračenja tijekom II. svjetskog rata, pokazao vrlo korisnim.

Reflektirajući stupići s ‘mačjim očima’ ugrađeni su uz mnoge ceste i ograde oko njih diljem svijeta. Percy Shaw je dobro unovčio svoju inovaciju te je postao tipični britanski ekscentrični bogataš.

Pa ipak, kasnije se ispostavilo da je priča o mački kao inspiraciji najvjerojatnije bila samo marketinški trik, nastao nakon što je odlučeno da se izum nazove ‘mačje oči’.

Shaw je potkraj života potvrdio da je inspiraciju zapravo dobio iz odbljeska svjetala od tramvajskih tračnica. Što god bila istina, nema sumnje kako je riječ o izumu koji je spasio mnoge živote.

Percy Shaw, izumitelj ‘mačjih očiju’, umro je 1. rujna 1976.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo