20. ožujka 1895. rođen Robert Benoist, francuski vozač, heroj oba svjetska rata

Veliki uspjesi i pobjede na trkaćim stazama vrhunac su uzbuđenja i životnog puta većine uspješnih vozača…

Robert Benoist (1895. – 1944.) je poseban, jer su automobilske utrke za njega bile trenuci opuštanja između pravih opasnosti tijekom ratnih vremena i operacija.

Kao mladić unovačen je u pješaštvo na početku I. svjetskog rata, no do njegovog se kraja prometnuo u borbenog pilota u novoj vojnoj grani, avijaciji, a potom i u instruktora letenja za nove pilote.

U civilu zaposlio se kao testni vozač kod proizvođača automobila De Marçay, odakle je prešao kod Salmsona, počevši nastupati i pobjeđivati na utrkama. Privukao je pažnju jednog od vodećih proizvođača trkaćih automobila 1920-ih, Delage.

Za poziv odužio se nizom pobjeda. Tijekom 1927. je osvojio Velike nagrade Francuske, Španjolske, Italije i velike Britanije, donijevši Delageu titulu, a sebi ugled ponajboljeg vozača utrka na svijetu.

Nakon što se Delage povukao s utrka, posvetio se vođenju jedne pariške radionice za automobile, rijetko vozeći utrke sve do 1934., kad ga je Bugatti pozvao da se priključi momčadi i postane prvi čovjek trkaćeg odjela.

Posebno se posvetio programu nastupa na kultnoj utrci Le Mans, gdje je 1937., a partner mu je bio alavni Jean-Pierre Wimille, tvrtki iz Molsheima napokon donio tu dugo sanjanu pobjedu. S početkom rata prošao je obuku britanskih specijalnih snaga, s prijateljima iz svijeta utrka Wimilleom i Grover-Williamsom.

Djelovao je u raznim akcijama Pokreta otpora sve do 1943., kad je uhićen u Parizu. Uspio je iskočiti iz Gestapovog automobila i pobjeći. No u ljeto sljedeće godine, nakon još nekoliko akcija, ponovo je uhićen,te sproveden u koncentracijski logor Buchenwald, gdje je 11. rujna 1944. pogubljen.

Komentari