NA DANAŠNJI DAN

27. ožujka 1925., registriran, barem po nazivu, prvi automobil legendarne marke MG

Prerađeni automobili Morris nosili su osmerokutni znak MG (kratica od Morris Garages) još 1923., tvrtka navodi 1924. kao svoj početak, a automobil univerzalno poznat kao prvi MG, vidimo, nastao je 1925. Morris je danas u vlasništvu kineskog koncerna SAIC…

Cecil Kimber bio je motociklistički entuzijast, no nakon teške ozlijede noge prebacio se na vožnju i, nešto kasnije, konstrukciju automobila. Tijekom dvadesetih godina prošlog stoljeća radio je za poznatu britansku tvrtku Morris, preciznije za njenu oksfordsku podružnicu Morris Garages, čije će inicijale preuzeti kada osnuje vlastitu tvrtku.

U sklopu Morris Garages Kimber je počeo razvijati sportske automobile, a prvi od njih zgotovljen je 1925. i registriran na današnji datum. Taj je prvi Kimberov trkaći automobil poznat pod nadimkom ‘Old Number One’, no povjesničari automobilizma nisu složni oko toga treba li za početak tvrtke uzimati taj ili neki raniji datum.

Poznato je da su neki prerađeni Morrisi nosili osmerokutni MG znak još 1923., sama tvrtka navodi 1924. godinu kao svoj početak, a automobil univerzalno poznat kao prvi MG, vidimo, godinu je dana mlađi.

Takve nedoumice zapravo vežemo za čitavu povijest ove marke, koja će od 1930-ih do 1970-ih biti vjerojatno najpoznatiji proizvođač cjenovno pristupačnih sportskih automobila na svijetu, pa nakon toga nekoliko puta uskrsavati i gasiti se, da bi danas proizvodila automobile pod kineskom kapom. MG je danas u vlasništvu kineskog koncerna SAIC.

Dodatno zbunjuje što je MG u početku uistinu bio brend kojeg je koristila Morris Garages, a zasebna je tvrtka osnovana tek 1928. No vlasnik tvrtke nije bio Kimber, iako je on 1930. postao direktor tvrtke MG, nego William Morris, koji će pet godina kasnije i formalno prodati MG tvrtki Morris. Sigurno je samo da je na današnji dan 1925. predstavljen jedan zanimljiv trkaći automobil.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo