125. OBLJETNICA

28. studenoga 1895. održana prva automobilska utrka u SAD-u, od Chicaga do Evanstona i natrag

Braća Duryea su prvi automobil s motorom na unutarnje izgaranjem proizveden u SAD-u predstavila potkraj 1893., a slavu će im čitavim kontinentom donijeti upravo pobjeda na prvoj automobilskoj utrci 1895…

Novo prijevozno sredstvo, automobil, u Ameriku je stiglo s malim zakašnjenjem u odnosu na Europu, pa je normalno da ni trenutak održavanja prve automobilske utrke nije mnogo zaostajao.

Prvi automobil s motorom na unutarnje sagorijevanje proizveden u Americi braća Duryea predstavila su potkraj 1893., a slavu će im čitavim kontinentom donijeti upravo pobjeda na prvoj automobilskoj utrci, održanoj od Chicaga do Evanstona i natrag, ukupno 87 km na Dan zahvalnosti 1895.

Dnevni list Chicago Times-Herald nakanio je ovu prestižnu utrku organizirati nešto ranije, no prvi je puta otkazana zbog premalog broja natjecatelja, a drugi puta jer je policija zabranila kretanje automobilima, osim u slučaju da ih vuku konji.

Od 83 prijave, na startu utrke pojavilo se šest vozila (još ih je nekoliko krenulo prema njoj, ali zbog kvarova ili incidenata ne i stiglo), tri njemačka Benza, Duryea i dvije dvokolice, od čega najmanje jedna na električni pogon.

Nakon sedam sati i pedeset tri minute vožnje do cilja je prvi stigao Frank Duryea, a sat i pol kasnije pojavio se i jedan od Benzovih vozača, dok ostali nisu završili utrku. Led je probijen, interes pokazan, automobilske utrke nastavit će se u Americi razvijati i steći ogromnu popularnost.

I, koincidencijom ili predskazanjem, već od prve utrke pa sve do današnjih dana, lokalno će proizvedena vozila dominirati. Uz razmjerno rijetke iznimke, niti će se američki automobili nametnuti u europskim utrkama, niti obratno. Dva će svijeta, čini se zauvijek, ostati odvojena.

Pogledajte zanimljiv video o prvim automobilskim utrkama:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin