3. veljače 1993.preminuo Paul Emery britanski konstruktor trkaćih automobila

Utrke malih formula u Velikoj Britaniji u godinama neposredno nakon završetka II. svjetskog rata predstavile su svijetu nekoliko velikih konstruktorskih imena, poput Johna Coopera ili Colina Chapmana.

No samo jedan od tih konstruktora, manje poznati Paul Emery (1915. – 1993.), može se pohvaliti time da je konstruirao trkaće bolide u skladu s prva četiri seta tehnoloških pravila Formule 1, od 1950. do 1965. Samo se još jedan čovjek na svijetu može pohvaliti time, mada ne i s direktnim radom na konstrukciji svojih bolida, a to je Enzo Ferrari.

Rođen 1916., Paul je zapravo isprva trebao biti samo vozač, dok su konstrukcijski dio odrađivali otac George i brat Peter. No ubrzo se i Paul prihvatio konstruiranja bolida pod porodičnim nazivom Emeryson, nerijetko čak i s prednjim pogonom.

U Formuli 500 Emeryson je bio među najuspješnijim proizvođačima bolida, a sve do 1962. povremeno su nastupali i u Formuli 1, bez uspjeha, dvaput i s Paulom za upravljačem.

Radio je i za Bernieja Ecclestonea u momčadi Connaught, kasnije osnovao još jednog uspješnog proizvođača trkaćih bolida, Scirocco, a šezdesetih je bio među vodećim tunerima popularnog Hillmana Imp.

Brat Peter je pak osnovao Elfin, jednog od najuspješnijih konstruktora Formule Junior.


Komentari

loading...